Naslovnica Novosti FlixBus povezuje Sarajevo sa Budimpeštom, Bratislavom i Pragom

FlixBus povezuje Sarajevo sa Budimpeštom, Bratislavom i Pragom

1545
0
PODIJELI

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u hotelu Hills na Ilidži pred nekoliko desetaka uzvanika, FlixBus, prepoznatljiv po zelenim bojama, širokoj mreži linija te uvođenju digitalizacije u tradicionalnu autobusku industriju i Centrotrans, najveći regionalni autobuski prevoznik, najavili su jačanje saradnje.

Zahvaljujući ovoj saradnji od 5. decembra 2019. započinje umrežavanje glavnog grada Sarajeva s nekoliko novih destinacija od kojih su Budimpešta, Prag i Bratislava dostupni putnicima iz BiH po prvi puta. “Nakon dvije godine prisustva FlixBusa u BiH, izuzetno nam je drago što i dalje prepoznajemo međusobne vrijednosti s domaćim partnerima te zajedničkim naporima i dogovorom dolazimo do rješenja koja će Sarajevo povezivati s novim destinacijama i tako ga učiniti prometno i turistički dostupnijim.” – izjavio je Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.FlixBus je prvi puta ušao na tržište Bosne i Hercegovine u junu 2017. godine spajajući Sarajevo s Njemačkom, zahvaljujući partnerima Biss toursu iz Zenice i Centrotransu iz Sarajeva, dok u januaru 2019. godine jača veze Mostara i Međugorja s Hrvatskom i Njemačkom, zahvaljujući partneru Autohercu. U novembru 2019. Centrotrans je spreman svojim voznim parkom udovoljiti svim propisanim FlixBus standardima sigurnosti i udobnosti te proširiti mrežu linija prema Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj. Povezujući tako devet domaćih destinacija (Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Maglaj, Doboj, Modriča i Bosanski Šamac) sa osam odredišta u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj, putnicima iz Sarajeva omogućeno je jednostavnije putovanje Evropom, a BiH je postala dostupnija mnogobrojnim evropskim i svjetskim putnicima koji koriste autobuse kao omiljeno prevozno sredstvo.“Sredinom 2017. godine uspostavljena je saradnja Centrotransa i FlixBusa. Procijena menadžmenta Centrotransa bila je da je saradnja sa FlixBusom od strateškog značaja za našu kompaniju te da će ista omogućiti njen dalji rast, odnosno predstavljati novi iskorak u pružanju prevoznih usluga našim putnicima.” – izjavio je Safudin Čengić, generalni direktor kompanije Centrotrans. “Uspostava novih linija nastavak je uspješne poslovne saradnje Centrotransa sa Flixbusom. Linije kojima Sarajevo, po prvi put, povezujemo sa Budimpeštom, Bratislavom i Pragom omogućit će građanima BiH, posebno mladima da brzo i pod povoljnim uslovima posjete gradove koji su prepoznatljivi turistički, kulturni i historijski centri Srednje Evrope.” – zaključio je Čengić.

Osim direktnih putovanja, zahvaljujući čvorištima poput Budimpešte, Ljubljane, Münchena i drugih, iz BiH se sada može putovati i u najudaljenije dijelove Evrope poput Amsterdama, Krakova ili pak u neke od najpoželjnijih odredišta poput Venecije, Milana, Züricha, Basela i drugih. Nova putovanja i destinacije kao i raspoložive cijene već su dostupne na web stranici i mobilnoj aplikaciji FlixBusa te na prodajnim mjestima Centrotransa.

Gospodin Grbeša je izdvojio vrijeme i za naš portal te nam je odgovorio na par pitanja. Prije svega nas je zanimala situacija sa partnerima u BiH, tj. da li možemo očekivati još nekog “zelenog” partnera sa zelenim autobusima na cestama BiH i Evrope, na što nam je gospodin Grbeša rekao: “Saradnja sa Centrotransom je odlična što se vidi i po ovim novim uspostavljenim linijama. Zadovoljni smo i sa saradnjom koju imamo sa Biss toursom te Autohercom. Pošto je Flixbus u velikoj ekspanziji na Balkanu naravno da uvijek nešto spremamo. Za sada još uvijek ne možemo da vam otkrijemo o čemu i o kome se tačno radi, ali da – plan je u idućoj godini imati još zelenih autobusa iz BiH. Bitno je spomenuti i da ćemo imati organizirani shuttle prevoz putnika iz manjih mjesta do odgovarajućih gradova te ćemo na ovaj način Flixbus još više približiti putnicima koji nisu na direktnim linijama.”

Gospodin Grbeša nam je pojasnio da proces dobijanja partnera u BiH nije tako jednostavan. Prije svega se tu misli na birokratske probleme u registraciji i odobravanju linija, pa onda uvođenje statusa kooperanta i slično. Zadovoljan je što u ovoj fazi ima dosta sklopljenih kooperantskih ugovora za prodaju karata i da je to dobar temelj na osnovu kojeg se dalje saradnja može proširivati i nadograđivati. Također je istakao da je FlixBusu putnik najbitniji i da on što kraće i korektnije dođe na finalnu destinaciju. U tome će dosta pomagati i novi ured Kontrole saobraćaja (Traffic control), koji prati sve autobuse i sve putnike sa svim destinacijama te ukoliko neki autobus kasni, a putnik ima presjedanja pružaju informacije o kašnjenju i gledaju da najbolji mogući način premoste moguće probleme.