Naslovnica Novosti Slovenske željeznice žele kupiti Nomago?

Slovenske željeznice žele kupiti Nomago?

1432
0
PODIJELI

Slovenske željeznice (SŽ) zainteresirane su za preuzimanje autobuskog prevoznika Nomago.  Posao je vrijedan 20 do 30 miliona eura, a moraju ga odobriti nadzorni odbor SŽ-a i Slovenski državni holding (SDH). Očekuje se da će posao biti zaključen sljedećeg mjeseca, javlja TV Slovenija.

SŽ zanimaju samo Nomago autobusi i linije. “Između željeznice i autobusa postoji ogromna sinergija”, rekao je Dušan Mes, direktor SŽ, za TV Sloveniju.  Tvrtka Adventura Holding, koja je vlasnik Nomaga, u vlasništvu je Darka Martina Klariča (92%), a manji udjeli pripadaju Anuški Beltram (3,04%), Mist Financama u vlasništvu Mihe Tavčara (2,03%) i Alešu Mesecu (2,03%).

“Otvoreni smo za potencijalna strateška partnerstva koja bi pospješila dalji razvoj Nomaga, ili za saradnju s potencijalnim partnerima na stvaranju priče o Nomagu. Već nekoliko mjeseci vodi se međunarodni natječajni proces kojeg vodi Deloitte i koji uključuje nekoliko potencijalnih strateških partnera. Još nismo donijeli odluku s kojim ćemo od tih investitora zajednički razvijati Nomago”, odgovoreno je Delu iz Adventura Holdinga na pitanje prodaju li Nomago.

Adventura Holding potvrđuje i da su Slovenske željeznice jedna od kompanija zainteresiranih za preuzimanje Nomaga.  “Adventura Holding će prije svega razmotriti koji bi od potencijalnih partnera bio najprikladniji za Nomagov dugoročni razvoj.  Jedna od mogućih opcija je povezivanje s kompanijama koje djeluju na području mobilnosti ili komplementarnim područjima. Druga mogućnost je da će pored Adventura Holdinga Nomago imati podršku i drugih specijaliziranih institucionalnih ulagača koji su usredotočeni na industriju mobilnosti i mogli bi dati značajan doprinos razvoju jednog ili više strateških stupova poslovanja Nomago Grupe, ili na neki drugi način podržati ambicioznu strategiju”, objašnjavaju iz Adventura Holding. Nomago je nastao spajanjem više od deset kompanija u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj.

Preme prvim procjenama, Nomago Grupa će 2019. zaključiti s prihodima između 70 i 75 miliona eura, a bruto prihodi će biti između 90 i 95 miliona eura, kažu iz prevozničke kompanije.  Krajem ove godine imat će više od 700 autobusa, a u Nomago Grupi bit će zaposleno više od 1100 zaposlenika. Nakon niza spajanja i širenja na inozemna tržišta, Nomago je najavio da će, uz geografsko širenje poslovanja, početi s inovativnim uslugama mobilnosti u području drugih vrsta prevoza.

Prema pisanju Financa, nova strategija Nomaga trebala bi se usredotočiti na razvoj dva strateška stupa poslovanja.  U prvom stupu su integrirani javni putnički prevozi u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj, gradski prevozi kojim kompanija upravlja u šest gradova, školski prevoz za više od stotinu škola i prevoz radnika za neke velike kompanije u regiji Alpe Adria.

Drugi stup ima za cilj proširenje u Evropi, gdje se očekuju dvoznamenkaste stope rasta. Najavljuju nove usluge mobilnosti – tzv. prevoz na zahtjev (Nomago Charter) i širenje međunarodnih linija Nomago InterCityja i putovanja. U narednih pet godina očekuje se porast prihoda na više od 150 miliona eura. Također predviđaju više od 40 miliona eura investicija, a očekuje se da će prevoziti više od 15 miliona putnika godišnje.

Najvjerojatniji kupac Nomaga, Slovenske željeznice, ovu godine će zaključiti s oko 550 miliona eura prihoda. Očekuje se da će strateški partner češki EPH Holding kupiti 49% udjela i ući u SŽ-Teretni promet. Ulazak strateškog partnera prvo moraju odobriti nadzornici i SDH. Slovenske željeznice već su bile zainteresirane za kupnju autobuskog prevoznika Avrigo 2015. godine, ali ga je Osiguranje Triglav prodalo Adventura Holdingu za 14,2 miliona eura. Ponuda SŽ-a tada je bila bolja, ali su bili vrlo spori u dobivanju odobrenja.

Izvor: poslovni.hr