Naslovnica Novosti Električni Solaris autobusi debituju u Poznanju

Električni Solaris autobusi debituju u Poznanju

800
0
PODIJELI

Prvi električni autobusi Solaris Urbino koje je MPK Poznanj naručio prošlog decembra, prije tri dana su svečano uključeni u redovni linijski saobraćaj. Predavanju novih vozila prisustvovali su, između ostalih, Jacek Jaśkowiak, predsjednik Poznanja, Wojciech Tulibacki, generalni direktor MPK Poznanj i Javier Calleja, direktor Solaris Bus & Coach S.A.

U skladu s ugovorom potpisanim između prevoznika MPK Poznanj i kompanije Solaris Bus & Coach S.A., u Poznanj će biti isporučeno 21 električni autobus Solaris. Njih 15 će biti električni zglobni autobusi Solaris Urbino 18, a ostalih 6 su električni autobusi Solaris Urbino 12, dugi 12 metara. U prvom dijelu isporuke stigli su zglobni autobusi, a kompletan ugovor biće završen u februaru 2020. godine.

“Danas se na putničke linije kreću prvi električni autobusi u Poznanju. Ovo je veoma važan dan u historiji javnog gradskog prevoza” – rekao je Jacek Jaśkowiak, predsjednik Poznanja tokom ceremonije održane prije tri dana. “Grad se fokusira na visoku kvalitetu života svojih građana, a važan element ovih aktivnosti je briga za kvalitetu zraka. Drago mi je da gradski prevoznik, kompanija MPK Poznanj, dosljedno zamjenjuje vozni park vozilima koja ispunjavaju najviše zahtjeve u pogledu emisija. Kupovina električnih autobusa sljedeći je korak u provedbi usvojene strategije.” – završio je Jaśkowiak.

Ekološki autobusi koje je odabrao prevoznik sa sjedištem u Poznanju bit će opremljeni baterijama Solaris High Power. U slučaju 12-metarskih Urbino vozila, baterije će imati kapacitet od 116 kWh, a za zglobne snage 174 kWh. Skladištenje energije bit će prilagođeno za brzo i često punjenje pomoću velike snage punjenja do 560 kW. Električni autobusi bit će pogodni za punjenje pomoću krovnog pantografa i klasičnog dodatnog utikača. Zanimljivo je da će modeli isporučeni u Poznanj imati utičnice za punjenje s obje strane autobusa.

Električni autobusi za Poznanj su vozila niskog poda, udobna za upotrebu osobama smanjene sposobnosti kretanja i onima koji putuju s dječjim kolicima. Opremljeni su opsežnim informacijskim sistemom za putnike, koji se između ostalog sastoji od uočljivih linijskih ploča, unutrašnjih LED displeja i glasovne najave zaustavljanja. Za osobe sa oštećenim vidom, tasteri su dodatno obilježeni natpisom na Brajevom pismu. Kako bi povećao udobnost putnika, proizvođač je vozila opremio sa klima sistemom, grijanjem, energetski štedljivom LED rasvjetom i USB priključcima u putničkom prostoru.

“U Poznanj smo prve niskopodne autobuse isporučili 1996. godine, a danas isporučujemo i prve električne autobuse bez emisija. Ponosan sam na činjenicu da naša kompanija koja posvećuje veliku pažnju razvoju održivog prevoza doprinosi poboljšanju kvalitete života građana Poznanja.” – rekao je Javier Calleja, direktor Solaris Bus & Coach S.A.

Vozila s nultom emisijom započela su svoje prve obaveze na liniji 174. Njihovi prvi putnici bili su prvačići iz Osnovne škole br. 34, koji su nakon predavanja o ekologiji i ekološkim prednostima korištenja javnog prevoza imali i prvu vožnju u električnim autobusima.