Naslovnica Ekskluzivno Prvi rođendan Livno busa protekao u sjajnoj atmosferi!

Prvi rođendan Livno busa protekao u sjajnoj atmosferi!

2648
0
PODIJELI

Livno, kada se spomene u BiH i svijetu prvo na što osobe pomisle je livanjski sir, konji i Livno bus. Kada je prije deceniju utihnuo stari Livno bus u Evropi se više nisu mogli vidjeti autobusi sa natpisima koji su bili rado viđeni na svim cestama. Prošle godine smo vas obavijestili da se Livno bus vraća kao feniks iz pepela i da obnavlja svoj rad. U utorak, 26.11. novi Livno bus je proslavio svoj prvi rođendan.

Ovog puta vlasničku strukturu čine drugi ljudi, ali itekako ozbiljni i sa ozbiljnim planovima. Za početak rada kompanije nabavljen je Neoplan Tourliner nove generacije. U toku proteklih 365 dana sva vozila koja su pristizala ostala su u krugu NeoMan grupacije. Ekipa koja je uspjela za godinu dana uzeti 12 autobusa što novih, što polovnih govori da su im planovi za budućnost ozbiljni. Na početku kompanija je radila ugovoreni prevoz, da bi se poslije raširila na linijski prevoz unutar države i međunarodni linijski prevoz. Posljednja nabavka u vidu pet prigradskih MAN autobusa pokazuje da su planovi na gradskom prevozu na vrlo visokom nivou te se radi na proširenju itekako mladog voznog parka. Osim spomenutih vozila, nabavljeno je i jedno manje vozilo – Mercedes Sprinter 519 CDI, u ekskluzivnoj izvedbi i kao vrhunac rođendanske fešte. U posebnom članku ćemo prezentovati pristigli Sprinter, da ne oduzimamo sada prostor. Također, u sklopu kompanije posluje i turistička agencija te je zabilježen poveći broj dolazaka turista u Livno na čijoj se promociji radi dan noć.

Rođendanska zabava je krenula prijepodne i održana je u PTC Forum od 11 sati, gdje su svi posjetitelji mogli uživati u mnogobrojnim delicijama te se počastiti rođendanskim kolačima i tortama. Zvaničan početak zabave obilježio je svečani defile autobusa kroz centar Livna.

Nakon defilea, vozila su se parkirala ispred objekta gdje su ih građani mogli pogledati, a veliki broj njih je iskoristio i priliku da se slika pored samog vozila, ali i za volanom. Osim autobusa Livno busa, bila su još izložena i vozila iz Renault programa, kao i najnoviji Ford kamion. Program proslave se nastavio i navečer, kada je u 18 sati izvedena predstava za djecu “Maša i medvjed”, poslije čega je uslijedila svečana večera za prijatelje i partnere.

U jako važnom i obavezama nabijenom danu, gospodin Mario Pavlinović, vlasnik kompanije, je ipak uspio naći par minuta za naš portal kako bi nam odgovorio na par pitanja.

U proteklih godinu dana rukovodstvo je bilo veoma aktivno na svim poljima. Možete li nam ukratko nabrojati, osim nabavke vozila, koje su to još aktivnosti zavrijedile pažnju u proteklih 365 dana?
“Radili smo na novim linijama, uvezivanju sa turističkim agencijama iz EU i dovođenju turista u Livno, radili turističke sadržaje i uložili značajan trud u pozicioniranju Livna na turistickim kartama. Osim toga, organizirali smo razne izlete, pomagali brojna društva i organizacije, a posebno smo ponosni što smo bili organizatori prvog Livanjskog polumaratona. Kod nas se uvijek nešto radi, pa tako upravo u ovim momentima radimo na novim projektima o kojim još ne bi govorili.”

U planu je definitivno pokretanje novih redovnih linija. Nakon Švicarske i Mostara u BiH, gdje ćemo to još viđati prekrasne autobuse Livno busa?
“Ako sve bude po planu Livno Bus će od 2020. godine voziti i prema Njemačkoj te ćemo imati i veći broj linija prema Švicarskoj. Radi se i na linijama prema Hrvatskoj, ali će to još uvijek morati malo pričekati.”

Kako ste zadovoljni ukupnim radom u proteklih 365 dana?
“Ova godina dana je prošla i brzo i sporo. Jako puno truda je uloženo u ovu priču sa bi se brend kao što je bio Livno Bus vratio i pozicionirao, a mislim da smo u tome uspjeli i na tome nećemo stati nego idemo samo naprijed!”

Možete li nam otkriti kakvi će planovi biti za 2020. godinu?
“Planovi za narednu godinu postoje i oni uključuju kako povećanje broja linija tako i osiguranje logističkih potreba Livno Busa da bi mogli imati kvalitet koji želimo držati na visokom nivou. Zasigurno nećemo stati na ovome, iako je i ovo što smo napravili u jednoj godini znacajan rezultat. U iduću godinu ulazimo sa većim iskustvom, ali i još većim žarom da Livno Bus bude ono što je nekad i bio.”