Naslovnica Novosti Qbuzz kupuje 95 autobusa od EvoBus grupe

Qbuzz kupuje 95 autobusa od EvoBus grupe

928
0
PODIJELI

Sa 95 autobusa za koncesiju Groningen-Drenthe, EvoBus je osigurao značajnu narudžbu u Holandiji. Posao podrazumijeva 49 autobusa Setra 419 UL (15 metara), 24 Mercedes Citaro LE (12 metara) i 22 zglobna Mercedes Citaro G (18 metara). Ove autobuse će pokretati biodizel (HVO – Hydrotreated vegetable oil).

Na tenderu za koncesiju Groningen-Drenthe je dogovoreno da emisije CO2 budu smanjene za 90 posto. Qbuzz je ranije objavio da je naručio 160 električna autobusa i da će trenutni vozni park Euro 6 dizelskih autobusa pretvoriti u HVO. “Staru” dizelsku flotu autobusa Qbuzza u ovoj koncesiji trenutno čine Mercedes i Setra autobusi, kao i dvospratni Van Hool. Pored toga, na ove linije će slijedeće godine Qbuzz pustiti u rad i najmanje dvadeset autobusa s gorivim ćelijama Van Hool.

Setra 419 UL, koji će se koristiti kao Qliner, što je naziv za međugradske autobuske linije u sjevernom dijelu zemlje, ima 57 sjedišta sa naslonima za noge, sklopivim stolom, klima uređajem i WiFi s USB priključkom na svakom sjedištu. Nadalje, ovi su autobusi biće opremljeni Xenon osvjetljenjem, uređajima za vožnju unazad i bočnim kamerama za promatranje bočne strane autobusa, sistemima pomoći vozaču, tempomatom i vozačkim sjedištem sa grijanjem i hlađenjem.

Citaro autobusi biće opremljeni i Front Collision Guard sistemom radi zaštite vozača. Osim toga, cijelo vozačko sjedište, uključujući volan, papučice i sjedište, ugrađeno je na čvrsti okvir koji se u slučaju jakog frontalnog sudara može pomaknuti potpuno unazad pružajući maksimalnu zaštitu.

Mercedes Citaro LE, autobusi dužine 12 metara, imat će 40 sjedišta i 60 stajaćih mjesta, a u zglobnoj verziji 52 sjedišta i 104 stajeća mjesta. Ovi autobusi također će imati Wi-Fi i USB priključke na svakom sjedištu kao i klima uređaj.