Naslovnica Novosti BYD reda međunarodne uspjehe – još električnih autobusa na cesti!

BYD reda međunarodne uspjehe – još električnih autobusa na cesti!

865
0
PODIJELI

Prva serija BYD električnih gradskih autobusa krenula je sa radom i Francuskoj Polineziji. Osam vozila je tako pred brojnom delegacijom i putnicima počelo svoj rad u gradu Papeete, koji je i glavni grad ove države.

Kako bi poboljšali mreže javnog prevoza u zemlji, vlada Francuske Polinezije potpisala je sporazum s RTCT-om, lokalnim autobuskim prevoznikom, i prema sporazumu ukupna investicija će koštati preko 38 miliona eura. Novac će se iskoristiti za nadogradnju javnog prevoza u zemlji, a ovih osam autobusa su tek početak.

Svih osam električnih autobusa su BYD K8 opremljeni litijum-željeznim fosfatnim baterijama snage 313 kWh. Autobusi u stanju neprekidnog rada mogu voziti 250 km. Jedna od značajki K8 električnih autobusa je to što ima posebne mogućnosti ukrcavanja putnika sa ograničenom sposobnošću kretanja. Autobusi su opremljeni i GPS signalom pa putnici putem svojih pametnih telefona mogu pratiti i položaj autobusa te i na taj način uživati ​​u bržim uslugama prevoza.

Rene Temeharo, ministar za kopneni saobraćaj Francuske Polinezije, pohvalno je govorio o električnim autobusima BYD, rekavši da će oni značajno poboljšati ekološku situaciju u sistemu javnog prevoza u zemlji. Otkriveno je i da će još jedna serija električnih autobusa BYD K9 stići u zemlju krajem ove godine, što će pružiti više pogodnosti putovanja lokalnim građanima i putnicima.

Osim Francuske Polinezije i Bogota u Kolumbiji ide na struju. BYD za će za Bogotu isporučiti ne manje od 379 električnih autobusa. Nekoliko dana poslije najave da 130 električnih BYD autobusa stiže u Los Anđeles (što je rekord za SAD), objavljeno je veliki broj vozila stiže i u Kolumbiju.

BYD već ima veliku flotu u Santijago de Čileu gdje u radu 100 eBusa od 2018. godine plus 183 vozila isporučena ovog ljeta. Kao i u Santijagu, infrastrukturu za punjenje realiziraće Enel X. Očekuje se da će električni autobusi BYD za Bogotu započeti s radom u septembru 2020. godine, čime će Bogota postati grad sa najvećom flotom električnih autobusa na kontinentu.

Zajedno sa 64 čisto električna autobusa u Medeljinu, Kolumbija će imati ukupno 443 BYD električnih autobusa, što će je staviti na čelo Latinske Amerike u ovom segmentu, gdje se vidi brz napredak ovog dijela svijeta ka elektrifikaciji javnog prevoza.