Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Novi Sprinter novi član Livno busa!

EKSKLUZIVNO: Novi Sprinter novi član Livno busa!

1882
0
PODIJELI

U sklopu obilježavanja prvog rođendna kompanije, rukovodstvo Livno busa je predstavilo i najnovijeg te ujedno i najmanjeg člana svoje flote – Mercedes Sprinter 519 CDI. Vlasnik Mario Pavlinović nam je rekao da se ideja o kupovini manjeg vozila, čime bi se zaokružio vozni park sa vozilima različitih kapaciteta, javila prije par mjeseci. Razlog tome je prevoz raznih ekipa i kolektiva kojim trebaju manja vozila. Nakon pregleda tržišta, zaključeno je da bi Mercedes Sprinter bio pun pogodak, pa je napravljena saradnja sa kompanijom Sejari d.o.o. Sarajevo koja je isporučila ovo vozilo.

Od samog početka gospodin Pavlinović je bio uključen u naručivanje i izradu ovog vozila te je bukvalno sve na njemu po ličnoj želji i ukusu vlasnika kompanije. Odmah je odlučeno da će po uzoru na Neoplan Tourliner, Sprinter imati srebrenu metalik boju te da će se raditi o modelu 519 CDI. Tako je livanjska ergela postala jača za novih 190 KS, kolika je maksimalna snaga ovog Sprintera. Osim što je motor spomenute snage, on ispunjava i stroge Euro 6 norme ispušnih gasova.

Svakako nezaobilazan šmek je i već prepoznatljiva šema sa divljim konjem, a na zadnji dio vozila postavljena je aplikacija slikara Gabrijela Jurkića koji je rođen u Livnu. Extra visoka dupla crna panoramska stakla i staklena elektro suvozačka vrata sa niskim stepeništem zaokružuju vanjski izgled. Posebnu dodatnu opremu čine ratkape, hrom set – brave i retrovizori te prohronski roll barovi koji su dodatno unaprijedili vanjski atraktivni izgled vozila.

Besprijekornu vožnju će omogućiti 7G-Tronic plus automatski mjenjač, a vozač će koristiti fabričku Mercedes klimu, dok će za dobru temperaturu u ljetnim mjesecima u putničkom prostoru biti zadužena Yilkar klima jedinica. Pošto je vozilo isporučeno u hladnije dane, do izražaja će doći radijatori za zagrijavanje sa ventilacijom sa obje strane u kombinaciji sa Webasto vazdušnim grijačem. Također, s obzirom da se radi o Mercedesu, sigurnosni sistemi su vrhunski i posljednje generacije, uz dodatnu pomoć Telma retardera te kamere za vožnju unazad.

Istančan ukus gospodina Pavlinovića je posebno došao do izražaja u unutrašnjosti vozila. Prema željama pod je prekriven neklizajućim patosom otpornim na habanje u kombinaciji imitacije parketa. Unutrašnje tapaciranje je urađeno sa vještačkom kožom i meblom na romboide. Unutrašnjost čini 20 komada SEGE Trend 410, luksuznih turističkih anatomskih sjedišta sa mrežicama za lične stvari, stolićem na rasklapanje i opcijom stavljanja tableta, dok su obaranje naslonjača, rasklopivi rukonaslon, sigurnosni pojasevi i pomicanje dvojki prema hodniku također dijelovi ovih sjedišta. Na sjedištima preovladavaju narandžasti dezeni i linije, što je još jedna karakteristična boja za ovu kompaniju.

Unutrašnje zavjese u aluminijumskim šinama i one su sive boje koja nadopunjuje kompletnu paletu boja Livno busa. U unutrašnjosti na sredini se nalazi i stakleni šiber koji može poslužiti i kao izlaz u slučaju opasnosti. Putnici neće imati problema sa svojom prtljagom pošto osim produbljenog prtljažnog prostora ispod zadnje klupe imaju sasvim dovoljno prostora i u unutrašnjosti na galerijama. Inače, prtljažni prostor je fizički odvojen pregradom iza zadnjih sjedišta. U spomenutom prtljažnom dijelu nalazi se i nastavak za rezervni točak i alat. Galerije su također urađene u luksuznoj varijanti sa multimedijalnim setom (rasvjeta, difuzori za zrak i zvučnici) iznad svakog reda sjedišta.

Da putovanje bude na nivou velikog autobusa pobrinuće se i podignuti pod – hodnik sa diodnom rasvjetom. Inače, sva unutrašnja rasvjeta je urađena u kombinaciji bijele i pogađate – narandžaste boje. Putnici će uživati u toku putovanja, jer će na raspolaganju imati i dobru audio/video opremu sa Kenwood radio/CD/DVD/MP3 playerom, Actia mikrofonom te preklopnim monitorom od 19 inča. Dodatna pogodnost za sve putnike biće frižider u prednjem dijelu, USB priključak kod svakog reda sjedišta te jedna utičnica 220 V ispred prve dvojke kod koje se nalazi i personalizirani stolić sa motivima Livno busa.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!