Naslovnica Novosti 60 Hess električnih autobusa biće isporučeno u Australiju

60 Hess električnih autobusa biće isporučeno u Australiju

808
0
PODIJELI

Buduća metro mreža australskog grada Brisbane biće u potpunosti opslužena sa električnim autobusima. Gradsko vijeće Brisbanea spremno je predstaviti novu flotu dvo-zglobnih vozila s nultom emisijom. Autobusi od 24 metra (nazvani „Metro“), prema planovima, integrirat će se u već postojeći sistem prevoza i dijeliti infrastrukturu sa već postojećim autobuskim linijama i vozilima. U svakom slučaju, nakon ispitivanja prvog pilot vozila, sljedeći korak će biti naručivanje još 59 ovakvih autobusa.

Dobavljača vozila biće švicarski proizvođač Hess u partnerstvu s australijskim dobavljačem, čije je sjedište u Brisbaneu, Volgren. ABB Power Grids osigurat će infrastrukturu za punjenje. Hess i ABB već sarađuju u TOSA sistemou koji je pokrenut u Ženevi. Također, sličnih 12 vozila radi i u Lozani.

Hessovi električni autobusi će tako biti isporučeni po prvi put u Australiju. Svako vozilo će biti dugo 24,4 metra i širine 2,55 metra, s mogućnošću prevoza do 180 putnika. Vozila će imati četiri dvokrilna vrata koja će omogućiti brzi ulaz i izlaz putnika. Vozila će se puniti na brzi način na kraju linije, a proces će trajati šest minuta. Električni autobusi Hess biće opremljeni sa Wi-Fi signalom te USB priključcima.

Prvi korak u glavnom gradu Queenslanda bit će isporuka prvog pilot vozila koje će se detaljno testirati u Brisbaneu. Očekuje se da će pilot vozilo metroa biti spremno za testiranje 2020. godine. Ako sve prođe uspješno, Gradsko vijeće imat će mogućnost kupovine 59 dodatnih vozila, a uz odobrenja vozila bi trebala početo sa redovnim radom od 2023. godine.

Prema lokalnim medijima, ulaganje u metro liniju će koštati oko 117 miliona eura, uključujući infrastrukturu.