Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Cazinska Kraljica stigla kod Beganović turs!

EKSKLUZIVNO: Cazinska Kraljica stigla kod Beganović turs!

2290
0
PODIJELI

Izgleda kako je godina krenula sa odličnim “bus-boom” tako će i da završi, pošto prinove stižu na sve strane. Kompanija Beganović turs iz Cazina osnovana je 2005. godine sa osnovnom djelatnosti prevoza putnika u linijskom saobraćaju na područje općine Cazin. “Takav režim se održao negdje do 2012. godine, kada je počeo ozbiljan rast i širenje naše kompanije”, započeo je priču za Portal BHBus.ba osnivač i direktor kompanije Šemsudin Beganović, te nastavio dalje: “Te godine smo kupili prvo turističko vozilo MAN Lion's Coach i sa njime smo uslugu podigli na veći nivo, a i sam opseg posla se dodatno proširio. Poslije njega je stigla i Setra 315 GT, kada se rađaju simpatije prema autobusima iz EvoBus grupe.”

Idući korak je bilo postepeno smanjivanje prosjeka godina voznog parka, ali i popunjavanje kapaciteta pa je iduće pojašanje bilo Mercedes Sprinter. Radi se o vozilo koje je 2015. godište sa Euro 5 motorom i kapacitetom 18 sjedišta. Gospodin Beganović ističe da je vozni park bio dovoljan i da je bio zadovoljan poslom, ali da je nakon iskustva sa Setrom serije 300 već neko vrijeme želja bila i serija 400. Prije par sedmica se javila mogućnost da se i ta želja ostvari pa se krenulo u realizaciju posla: “Pregledajući potencijalna vozila pronašli smo odgovarajuću Setru 415 HD, koja je bila u zelenoj boji, sličnoj kao i prethodna 315 GT, što je svakako ubrzalo i olakšalo buduću nabavku”, kazao nam je Beganović.

Poslije toga nije bilo nazad i nova cazinska Kraljica je našla novi dom. Kao što smo rekli, radi se o modelu 415 HD iz TopClass game i vozilu koji je odmah po predstavljanju 2002. godine dobio nagradu Autobus godine za svoj HDH model. Vozilo je dužine 12,2 mm, širine 2,550 mm i visine 3350 mm. Setra je 2012. godište, što je čini najmlađom Setrom ove klase i modela u Krajini. Srce vozila čini Mercedesov šestcilindrični motor OM 457 LA, Euro 5, BlueTec u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina. Motor je jačine 315 kW što u prevodu znači 428 KS, dok će rezervoar od 500 litara osigurati jako duga putovanja i bez bespotrebnih stajanja.

Stanje na tahografu iznosi oko 340.000 km, što je za naše uslove i više nego odlično. Vozilo ima kapacitet od 44+2+1 sjedišta, a upravo su sjedišta jedna od značajki koja izdvaja ovu Setru od ostalih. Naime, sjedišta su urađena u luksuznijoj varijanti, a s obzirom na kapacitet i dužinu vozila ima i više nego dovoljno prostora za noge i za visočije putnike, bez obzira o kojem putovanju se radi i o kojoj dužini.

Vozilo ima odlične aktivne i pasive sigurnosne sisteme kao što je ESP sa ABS, TCS, ASR, ABA, BA i retarder. Sigurnost putnika će povećati i kamera koja se nalazi iznad drugih vrata dajući vozaču bolju preglednost prilikom izalska i ulaska putnika. Za ugodnu temperaturu unutrašnjosti pobrinuće se TopAir klima sistem. Putnicima će osim udobnih sjedišta sa opcijom obaranja naslonja i izvlačenja dvojki prema hodniku, na raspolaganju biti stolići na preklop, mrežice za lične stvari, dva frižidera, audio/video sistem sa dva monitora i utičnice 220 V.

“Povećan obim posla na kraju ove godine i dogovoreni početkom iduće godine je također bio razlog ove kupovine. Željeli smo nešto luksuzno da ponudimo i svim našim putnicima te poslovnim partnerima. Kao što znate, posjedujemo jednu stariju Setru i ona je uvijek tražena na svim destinacijama, tako da sada očekujemo još veći interes. Moramo naglasiti da trenutno posjedujemo najmlađi vozni park u Unsko-Sanskom kantonu od domaćih kompanija. Prema zahtjevima tržišta i naših putnika, naravno da ćemo kupovati i dalje moderna i luksuzna vozila. Ovom prilikom se zahvaljujemo Portalu BHBus.ba na saradnji”, završio je Beganović na kraju.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Beganović turs želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!