Naslovnica Novosti Dubrovački Libertas kupuje 19 novih autobusa iduće godine

Dubrovački Libertas kupuje 19 novih autobusa iduće godine

1131
0
PODIJELI

Libertas Dubrovnik nastavlja s procesom obnove i pomlađivanja voznog parka kako na gradskim tako i na prigradskim linijama. Na 26. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, uprava Libertas Dubrovnik predstavila je još jednu u nizu nabavki autobusa kojom se bitno pomlađuje vozni park.

Ovog puta riječ je o nabavci pet autobusa Iveco Crossway, dužine 12 i širine 2,5 metra, putničkog kapaciteta 53 sjedeća mjesta i 15 stajaćih, opremljenih sa dvoja vrata na desnoj strani vozila. Vozila će ispunjavati ekološke norme Euro 6, a njihova vrijednost će biti oko 790.000 eura neto. Nabavka je finansirana putem operativnog leasinga trajanja 7 godina, a rok isporuke je prva polovica 2020. godine.

Osim ovog projekta, završnoj fazi je i nabavka tri zglobna autobusa, čiji se dolazak očekuje početkom iduće godine te nabavka 11 niskopodnih gradskih autobusa koji bi trebali stići do početka turističke sezone i koji će pomoći gradu da upravlja saobraćajem bez problema u najvećoj gužvi tokom turističke sezone.

Radi se o Solaris autobusima, model Urbino 12, a cijela operacija vrijedi oko 2,5 miliona eura. Vozila će imati fabričku garanciju od četiri godine, a imat će ekonomične i ekološke Euro 6 motore ukupne snage od 270 kW u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Od 85 putnika koliko će moći primiti vozila, njih 24 će moći sjediti. Učinkovit sistem klimatizacije cjelokupne unutrašnjosti vozila pružit će udobnost svim putnicima. Vozila će također sadržavati putnički informacioni sistem sa unutrašnjim LED ekranima. Libertas je naručio i sistem video nadzora s kamerama koje prate ne samo putnički prostor, već i put ispred autobusa.

Ovo će biti prvi put da Solaris isporučuje gradske autobuse u Hrvatsku. Do sada je samo jedno Solaris vozilo moglo se vidjeti na hrvatskim cestama, a radi se o međugradskom Solaris InterUrbino modelu dužine 12,8 metara, koji je isporučen u grad Karlovac 2014. godine.

izvor:dubrovackidnevnik.rtl.hr/solaris