Naslovnica Novosti Električni Yutong autobusi stižu u Norvešku

Električni Yutong autobusi stižu u Norvešku

836
0
PODIJELI

Keolis Norge potpisao je narudžbu za 88 električnih autobusa Yutong E12 i tako postavio novi rekord kao najveća narudžba električnih autobusa u Norveškoj. Vozila, koja će proizvesti skandinavski Yutong Eurobus, bit će isporučena 2020. godine. Keolis Norge također je početkom mjeseca potvrdio naručivanje 10 Solaris Trollino.

PTA Skyss je ugovor za javni prevoz u gradskom području Bergena Keolisu dodijelio u junu ove godine. U zahtjevima je navedeno da se 75% autobuskog saobraćaja u koncesiji mora obavljati sa električnim vozilima. Slijedeći ugovorne obaveze, Keolis je naručio 88 potpuno električna autobusa proizvođača Yutong. Model nazvan Yutong E12 je 12-metarski električni autobus sa 34 sjedišta i baterijom kapaciteta 422 kWh. Pilot vozilo bit će spremno za tehnički pregled u januaru, a poslije toga će započeti proizvodnja cijele narudžbe. Isti model je u pogonu u Roskildeu (Danska), a isporučen je i u Santiago de Chile. Trajanje Keolisove koncesije je 10 godina, što znači da će otprilike godišnje prevoziti 17 miliona putnika i prelaziti 7 miliona km.

Direktor skandinavskog tržišta Yutong Eurobus, Benedikt Gudmundsson, nema nikakve sumnje da će sporazum staviti Bergen i Norvešku u prvi plan u korištenju obnovljivih izvora energije u javnom prevozu: „”Veoma smo zahvalni na prilici da sudjelujemo u autobuskom saobraćaju u centru Bergena zajedno s Keolisom. Skandinavski Yutong Eurobus može pokazati uspješan rad sa svojim električnim autobusima na Islandu, Danskoj i u Finskoj.”

“Uz 88 potpuno električnih autobusa koje kupujemo uštedit ćemo najmanje 3.700.000 kg CO2 godišnje. Drago nam je što možemo potpisati ovaj ugovor o narudžbi i vjerujemo da će bliskim partnerstvom ovaj ugovor biti vrata u uzbudljivu budućnost”, kazao je Gry Miriam Olsen, izvršni direktor Keolis Norge.