Naslovnica Novosti Volvo smanjuje ekološki otisak u Tasmanijskom nacionalnom parku

Volvo smanjuje ekološki otisak u Tasmanijskom nacionalnom parku

777
0
PODIJELI

Sa svojim drevnim prašumama i bogatom divljinom, Nacionalni park Cradle Mountain jedna je od najposjećenijih atrakcija Tasmanije. Četiri nova Volvo hibridna autobusa pomažu smanjiti ekološki otisak u parku.

Park Cradle Mountain nalazi se na popisu svjetske baštine s okolnim krajolikom zaštićenih divljih životinja, bogatim staništima i prirodnim pješačkim stazama. Posljednjih godina posjećenost nacionalnog parka je znatno porasla. Prošle godine je park posjetilo 268.000 ljudi, što je 12 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga se kompanija McDermott’s Coaches, koja osigurava prevoz za posjetitelje, odlučila na smanjenje ekološkog otiska koristeći ekološki prihvatljiva vozila.

Četiri nova Volvo hibridna autobusa prevoze putnike između centra za posjetitelje planine Cradle i Dove Lake. “Uvođenje u rad prvih hibrida u Tasmaniji bio je ponosan trenutak za naše obiteljsko poslovanje. Trebalo nam je pouzdano, tiho vozilo s niskim razinama emisija koje je imalo sposobnost rada u teškim uslovima. Volvo hibridni autobus mogao je upravo to i najbolje se uklopio u naše planove”, kazao je Simon McDermott, generalni direktor McDermott’s Coaches.

S novim Volvo hibridnim autobusima McDermott’s Coaches moći će uštedjeti do 40 posto goriva i emitirati do 40 posto manje ugljičnog dioksida. U usporedbi s uobičajenim dizelskim autobusima, nova hibridna vozila smanjit će štetne dušikove okside i emisiju čestica za čak pola. Budući da se autobus starta isključivo električnim pogonom od starta do 15-20 km/h, i vozač i putnici uživat će u tišoj vožnji. Pri većim brzinama autobus će pokretati hibridni sistem. Volvo hibridni autobus uvelike koristi energiju koja se generira tokom kočenja motora, jer se pohranjuje u baterijama autobusa i koristi se za napajanje električnog motora i raznih pomoćnih sistema.

“Izuzetno smo ponosni i ponizni što je Volvo dio ne samo ovog uzbudljivog projekta zaštite okoliša u nacionalnom parku koji je uvršten u svjetsku baštinu, već i mnogo većeg pomaka paradigme u australskoj saobraćajnoj industriji, u smjeru održivih saobraćajnih rješenja”, izjavila je Lauren Downs, generalni direktor Volvo Bus Australia.

Volvo B5L Hybrid moderan je pogonski sklop, kombiniran s paralelnim hibridnim električnim motorom. Dizelski motor proizvodi 240 KS, a električni motor daje dodatnih 110 kW snage, što ga čini idealnim za rješavanje različitih nagiba planine Cradle. Autobusi koriste karoseriju australskog nadograđivača Bustech, a imaju niskopodnu konstrukciju radi jednostavne dostupnosti. Svako vozilo opremljeno je s 39 sjedišta, pristupom za invalidska kolica i namjenski je izgrađeno kako bi pružilo fantastičan pogled na putovanje kroz nacionalni park.