Naslovnica Novosti Solaris dobio mega narudžbu iz Talina

Solaris dobio mega narudžbu iz Talina

831
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach pobijedio je na tenderu za isporuku 100 ekološki prihvatljivih gradskih autobusa sa komprimiranim prirodnim plinom (CNG) glavnom gradu Estonije, Talinu. 60 autobusa koje naručuje prijevoznik Tallinna Linnatranspordi AS su Solaris Urbino 12 vozila, a preostalih 40 su zglobni autobusi Solaris Urbino 18. Tender, ukupne vrijednosti 27 miliona eura, biće izvršen između septembra i novembra 2020. godine. Srce novih vozila, u verziji od 12 i 18 metara, bit će motor snage 239 kW prilagođen za rad s komprimiranim prirodnim plinom (CNG) kao gorivom. Opremit će se funkcijom hladnog pokretanja koja olakšava pokretanje vozila pri niskim vanjskim temperaturama. Pogonski sistem dopunit će automatski mjenjač koji osigurava optimalni komfor vožnje vozačima i putnicima. Boce za skladištenje plina nalazit će se na krovu vozila u prednjem dijelu. Obje verzije Urbino modela imat će pet boca zapremine 315 litara.

Naručena vozila imat će veliku nosivost putnika. Urbino 12 moći će istovremeno primiti preko 80 putnika, uključujući 31 osobu koja sjedi. Urbino 18 će moći primiti do 150 ljudi, od čega će 41 biti sjedeći. Obje verzije će biti prilagođene osobama smanjene pokretljivosti i nizom rješenja koja poboljšavaju udobnost putnika na brodu. Neke značajke od opreme su učinkovit klima uređaj i dvostruke USB utičnice između sjedišta u svakom redu. U opremi vozila naći će se i informacijski sistem s unutrašnjom i vanjskom glasovnom najavom zaustavljanja i CCTV sistem praćenja koji se sastoji od pet unutrašnjih kamera i kamere za vožnju unazad.

Proizvođač iz Bolechowa također će koristiti brojna rješenja u svojim vozilima za povećanje sigurnosti putnika i vozača. Vrijedno je spomenuti sistem detekcije i sistem nadzora goriva koji omogućuje siguran nadzor količine punjenog goriva i iskorištenog goriva. Zbog sigurnosti vozača, također je odlučeno koristiti vozačku kabinu zatvorenog tipa.

Ekološka vozila poljskog proizvođača viđaju se u glavnom gradu Estonije od 2002. godine. Solaris je već isporučio preko 50 trolejbusa Trollino s nultom emisijom u Talin. Na ovaj način, Estonija će postati 14. evropska zemlja u koju će Solaris isporučiti ​​autobuse na komprimirani prirodni plin. Gotovo 1200 Urbino autobusa koji koriste CNG gorivo, ne računajući domaće poljsko tržište, može se vidjeti, između ostalih, na ulicama Njemačke, Norveške, Švedske, Češke, Italije, Holandije, Španije i Francuske.