Naslovnica Ekskluzivno Još jedna Setra 415 GT-HD pojačala kompaniju Friend travel

Još jedna Setra 415 GT-HD pojačala kompaniju Friend travel

1515
0
PODIJELI

Početak 2019. godine obilježio je pravi “bus-boom” koji je rezultirao velikim brojem uvezenih autobusa, a kraj godine smo također ispratili svojevrsnim “bus-boomom”. Statistika koliko čega je stiglo u 2019. godini će biti tema posebnog članka. Jedna od kompanija koja se odlučila počastiti novim članom flote krajem godine i Friend travel iz Trebinja. Kompanija je ostala vjerna EvoBus grupaciji, pa je u kompaniju stigla još jedna Setra 415 GT-HD.

Trenutni vozni park ove kompanije čine dva Sprintera, od kojih je jedan i prvi Sprinter nove generacije u BiH, jedna Setra 415 HD i dvije Setre 415 GT-HD. Kompanija je prošle godine proslavila 10 godina uspješnog rada, a rezultati sve vide i u, za bosanskohercegovačke prilike, respektabilnom voznom parku, a sve pod budnim okom direktora Predraga Turnića, koji nam je i dao više informacija o novom vozilu u floti.

Nova Kraljica je 2009. godina, a u novi dom u Trebinje je stigla sa oko 537.000 km. Vozilo spada u Setrinu Comfort Class grupu i ima ima dimenzije – dužina 12,2 mm, širina 2,550 mm i visina 3350 mm. Snagu vozilu daje Mercedes šestcilindrični OM 457 LA, Euro 5, BlueTec motor u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina. Motor je jačine 315 kW što u prevodu znači oko 420 KS.

Osim ugodne i ekonomične vožnje, ova Setra će osigurati i sigurnu vožnju zahvaljujući sistemima kao što su ESP, Electronic Braking System (EBS) sa ABS, ASR, Brake Assist (BA), Retarder/Intarder, Continuous Braking Limiter (DBL) i Front Collision Guard (FCG). Vrijedi istaći da je vozilo opremljeno i sa tri kamere koje nadgledaju prostor ispred vozila, iza vozila i zadnja vrata za putnike. Kapacitet rezervoara iznosi oko 490 litara + 56 litara za AdBlue tečnost.

Ukupak kapacitet vozila je 49+2+1 sjedište. Autobus nudi odličan komfor za sve putnike, a sva sjedišta imaju rukonaslone do hodnika, bočno pomjeranje, naslon za noge te mrežicu za lične stvari i stolić uz obavezne sigurnosne pojaseve. Sjedišta su urađena u kombinaciji plavo-crvene kože i tkanine uz deblje tapaciranje za veći komfor. Putnici će na putovanju moći koristiti Bosch audio i video opremu, dva LCD monitora, toalet, klimu i grijanje. Vrijedi istaći da je autobus opremljen još i sa navigacijom, frižiderom te spavaonom za vozača.

“Ova godina je bila fantastična, sezonu smo završili 25.12., a posla je bilo i više nego što su naši kapaciteti pa smo često angažovali i druge kolege”, započeo je sa sumiranjem ove godine gospodin Turnić i nastavio sa predviđanjima za iduću: “Iduća godina bi trebala biti još bolja nego ova. Naši ino partneri su nam već odavno ukazali povjerenje kako u organizaciji putovanja tako i u prevozu grupa pa smo čak prije nove godine potpisali ugovore za 2020. godinu i na taj način već sada uposlili sva naša vozila.”

S obzirom da se vidi napredak firme, zanimalo nas je da li uskoro Friend travel možemo vidjeti i na nekoj redovnoj liniji, na šta je gospodin Turnić rekao: “Redovne linije nemamo u planu. Naša vizija razvoja proteklih godina je bila isključivo turizam sa inostranim gostima koje dovodimo u BiH i cijeli Balkan u čemu veliku ulogu ima naša turistička agencija koja je osnova i stub našeg poslovanja.”

A provjerili smo i da li se planira još prinova, jer su nam poručili da su im svi vozni kapaciteti već rezervisani za novu sezonu, na što smo dobili odgovor: “Što se tiče nabavke još autobusa, svakako imamo u planu, jer se posao baš dobro razvija, ali kao i uvijek naša vizija nije da imamo što veći broj vozila već kvalitetna vozila i trudimo se da kvalitet bude ono po čemu smo prepoznatljivi na ovom tržištu. Dakle – kvalitet, a ne kvantitet poslovanja”, završio je Turnić

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Friend travel želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!