Naslovnica Novosti Sedam hibridnih Solaris autobusa stiže u Ząbkowice Śląskie

Sedam hibridnih Solaris autobusa stiže u Ząbkowice Śląskie

821
0
PODIJELI

Moderni hibridni autobusi Solaris Urbino 12 s niskim emisijama bit će isporučeni u Ząbkowice Śląskie do 31. jula 2020. Oni će raditi na linijama novog javnog prevoznika koji je nedavno osnovan u ovoj poljskoj opštini. Sedam 12-metarskih Solarisovih autobusa koji idu u Ząbkowice Śląskie biće opremljeni serijskim hibridnim pogonom koji se sastoji od elektromotora snage 120 kW i dizel motora od 151 kW koji zadovoljavaju stroge Euro 6 norme. Hibridni autobusi također će imati superkondenzatore koji omogućavaju spremanje i upotrebu obnovljene energije. To će omogućiti smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih tvari (u usporedbi s konvencionalnim vozilima).

Uz to, hibridni autobusi Solaris Urbino 12 imat će funkciju Arrive & Go koja kontrolira rad dizelskih motora: gasi motor kada se autobus približi autobuskoj stanici, a motor ponovo uključuje kada vozilo krene, što omogućava vozilu rad u potpunom električnom okruženju. To omogućava i značajno smanjenje emisije ispušnih gasova i smanjenje buke koju proizvodi vozilo na mjestima u kojima putnici borave.

Kapacitet sjedećih putnika je 37. Raspored vrata vozila je 1-2 i neuobičajen je za poljsko tržište. Hibridi koji će se proizvoditi za Ząbkowice Śląskie sadržavat će klimatizaciju cijelog putničkog prostora, kao i video nadzor koji povećava sigurnost putnika. Putnici će imati koristi i od sistema glasovnih najava i USB priključaka. U skladu s željama klijenta, vozila će biti opremljena i sa defibrilatorima za hitne slučajeve.

Sredstva za kupovinu autobusa s niskim emisijama općina Ząbkowice Śląskie dobila je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Regionalnog operativnog programa za regiju Dolnośląskie za razdoblje 2014.-2020.