Naslovnica BHBus Info Tuzla tradicionalno obilježila 15.Januar Dan Vozača i Automehaničara

Tuzla tradicionalno obilježila 15.Januar Dan Vozača i Automehaničara

3180
0
PODIJELI

Vozači i automehaničari širom svijeta svakog 15. januara obilježavaju svoj dan, a tako je danas bilo i u Tuzli. Bilo po kiši, magli, snijegu, poledici ili žegi, usijanom asfaltu, upeklom suncu, danju, ali i noću i praznicima, kad ih njihovi najmiliji najviše žele i kad svi drugi odmaraju, oni plove asfaltnim prostranstvima, nemaju pravo na nepoznavanje puta, jezika, kulture i običaja. Od 1960. godine kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije, 15. januar se i kod nas obilježava kao dan vozača i automehaničara. Nakon rata na prostorima bivše Jugoslavije tradicija je sačuvana tek u jednom dijelu naše zemlje.

Tradicija obilježavanja ovog datuma u Tuzli traje već nekoliko decenija, a u ovom gradu postoji i Udruženje vozača i automehaničara koje okuplja negdje oko 45 članova. Današnji tradiciolalni svečani defile ulicama Tuzle počeo je u bazi GIPS-a u zapadnom dijelu Tuzle. Autobusi, kamioni, traktori i druga vozila su prošla preko južne i sjeverne saobraćajnice, a defile koji su pozdravljali građani a vozači im uzvratili sirenama okončan je na mjestu polaska.

Iako, vozači u BiH imaju sve manje razloga za slavlje jer sve veći broj ih odlazi iz BiH u zemlje EU gdje su bolje plaćeni i gdje je veći standard. ‘Ova zemlja je mnoge vozače moje kolege odvojila od porodica i prijatelja. Ljudi odlaze trbuhom za kruhom. Danas se mladi teško odlučuju za ovu profesiju, a i kada završe školu i polože sve potrebne ispite profesionalnog vozača odmah idu vani, skoro bez ikakvog iskustva. Želim svim svojim kolegama iskreno čestitati ‘Dan vozača i automehaničara’ ja zam za volanom zaradio penziju i nije moram priznati bilo lako.

Danas pogotovo u BiH teško je zaraditi koru hljeba za volanom, saobraćajna infrastruktura je veoma loša, puno saobraćajne nekulture je na ulici. Također, poslodavci (čast izuzetcima) ne vode računa o redovnim održavanjima vozila. Svačega imamo na ulici.’ – kazao je za Tuzlanski.ba profesionlani vozač u penziji Mirsad Jahić koji je zahvaljujući ovoj profesiji proputovao veliki broj zemalja. Premijer Denijal Tulumović u ime Vlade Tuzlanskog kantona, i vlastito ime, uputio je javnu čestitku povodom 15. januara, Dana vozača i automehaničara u kojoj se kaže: “Svakodnevno, profesionalni vozači autobusa, kamiona, saniteta, kao i automehaničari daju sve od sebe da svi mi bezbjedno stignemo na odredišta, da vozimo ispravna vozila i na vrijeme obavljamo obaveze. Dan vozača i automehaničara prilika je da se podsjetimo na važnost i značaj ovih profesija, koje često nezasluženo ostaju u sjeni. Neka vam svaki novi kilometar bude siguran i bezbjedan.“

(tekst:Tuzlanski.ba|foto/video:BHBus.ba)