Naslovnica Novosti Solaris uskoro predstavlja 15-metarski električni autobus

Solaris uskoro predstavlja 15-metarski električni autobus

959
0
PODIJELI

Ove godine Solaris će predstaviti novi dodatak svojoj ponudi u svom segmentu električnih autobusa. Riječ će o niskoulaznom električnom Solaris Urbino 15 LE autobusu. Troosovinski autobus će biti prvenstvno namjenjen kupcima iz Skandinavije. Vozilo će biti dostupno i kao tipični gradski autobus (klasa I) i kao međugradski autobus (klasa II).

Solaris je svoje prve troosovinske autobuse od 15 metara ponudio već 1999. godine. Međutim, to su bili modeli sa uobičajenim dizelskim i CNG motorima. Ukupno je Solaris isporučio gotovo 1300 jedinica tog tipa. Ove godine, proizvođač je odlučio osmisliti novu generaciju modela Solaris Urbino 15 LE – koji će biti dostupan samo s električnim pogonom. Autobus sa niskim ulaskom dizajniran je uglavnom za prevoznike sa skandinavskih tržišta, gdje je potražnja za ovom vrstom vozila koja služe u gradskom saobraćaju, ali i za međugradski prevoz ogromna.

Solaris Urbino 15 LE Electric će se nuditi s dvoja ili s tri vrata (raspored 2-2-0 ili 2-2-1), a moći će prevoziti do 55 putnika koji sjede u autobusu. Energija će biti pohranjena u Solaris High Energy+ baterijama najnovije generacije, s iznimno visokom gustoćom energije i kapacitetom koji će osigurati odgovarajuću udaljenost putovanja kako na gradskim tako i na međugradskim linijama. Moguća su dva načina punjenja baterije, ovisno o preferencijama korisnika, uključujući klasični punjač ili krovni pantograf na autobusu.

Tokom sljedećih sedmica, kompanija će dovršiti fazu dizajniranja novog vozila i pokrenut će proizvodnju dva pred-serijska autobusa. U ovom trenutku treba naglasiti da su i sada prevoznici iz jedne skandinavske zemlje potvrdili svoj interes za testiranje vozila u stvarnim uslovima na cesti.

“Unatoč činjenici da ovaj model gradimo uglavnom za skandinavska tržišta, očito nismo ograničeni na ponudu ovog autobusa samo u tim zemljama. Bit će dostupan svim prevoznicima koji traže troosovinske autobuse za gradski i međugradski saobraćaj s niskim ulaskom. To je ujedno i alternativa sa nultom emisijom za CNG autobuse”, kazao je Petros Spinaris, zamjenik izvršnog direktora Solaris Bus & Coach S.A.

Više tehničkih detalja o električnom Solaris Urbino 15 LE trebalo bi biti poznatno u aprilu ove godine.