Naslovnica Novosti VHH dobio 16 Mercedesovih električnih autobusa

VHH dobio 16 Mercedesovih električnih autobusa

1058
0
PODIJELI

Hamburg vozi na struju! Rüdiger Kappel, šef flotne prodaje za Daimler Buses Germany, predao je 27. januara 16 potpuno električnih Mercedes eCitaro autobusa Toralfu Mülleru i Nori Wolters, generalnim direktorima Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH). VHH ima oko 2100 zaposlenih i 667 autobusa na 12 lokacija i tako je drugo najveće poduzeće za javni prevoz u sjevernoj Njemačkoj. Sjedište kompanije je u Hamburgu i prevozi 106,6 miliona putnika svake godine. VHH djeluje u okviru saobraćajne udruge Hamburg Verkehrsverbund (HVV) gdje provodi 160 linija u širem području Hamburga. Od ove godine VHH će za potrebe gradskog prevoza nabavljati samo autobuse bez emisije za linije u centru Hamburga.

Autobusi eCitaro nose prepoznatljivu šemu: “elexity – Hamburg drives electrically“. Pod ovim brendom, VHH kombinira sve aspekte održive mobilnosti – od svega što se tiče infrastrukture u njihovim garažama, do posebno obučenog osoblja, pa čak i vozila koja u potpunosti rade u ekološkom modu. Štaviše, svi električni autobusi u VHH također nose nazive koji počinje slovom “E”. Prvih 16 imena, među kojima su Emil, Edith i Elton, izabrali su zaposlenici kompanije. Tokom primopredaje VHH je pozvao svoje putnike da sudjeluju u konkursu za imenovanje novih električnih autobusa.

Oprema eCitara posebno je impresivna. Vozila imaju ostakljene segmente bočnih zidova, troja dvokrilna vrata, USB priključke za punjenje pametnih telefona, privlačan dizajn presvlaka na sjedištima i podne obloge u imitaciji drveta. Uz to, dvanaest baterija s ukupnim kapacitetom od 292 kWh osiguravaju odgovarajuću snagu i autonomiju vozila. Sigurnost je jako bitna, a za to će, između ostalih, biti zaduženi Electronic Stability Program – ESP, aktivni sistem pomoći pri kočenju Preventive Brake Assist i sistem pomoći u detekciji pješaka i biciklista Sideguard Assist.

Ovih 16 eCitaro autobusa će uskoro dobiti i drugare, pošto je Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) naručio je još četiri eCitaro solo autobusa kao i 17 zglobnih eCitaro G autobusa. Očekuje se da će ti autobusi biti isporučeni i do kraja ove godine.