Naslovnica Ekskluzivno Bamiron BG vlasnik prvih Isuzu Citiport autobusa u Srbiji!

Bamiron BG vlasnik prvih Isuzu Citiport autobusa u Srbiji!

2473
0
PODIJELI

Prethodnih dana izvršena je svečana primopredaja dva nova autobusa za gradski prevoz Isuzu Citiport između kompanija Bamiron BG, člana Beobus grupe i kompanije Sejari d.o.o. Beograd, generalnog zastupnika, uvoznika i servisera kompanije Anadolu Isuzu.

Sa ova dva vozila je i počela saradnja ove dvije kompanije. Bamiron BG d.o.o. iz Beograda se bavi gradskim prevozom putnika i član je Beobus grupe. Isporučeni model Citiport, u crvenoj boji po želji kupca, nudi idealno rješenje za javni prevoz, istovremeno nudeći udobnost i sigurnost putovanja svojim prostranim unutrašnjim rasporedom. Sa dužinom od 12 metara, dizajniran je tako da zadovolji koncept idealnog rješenja za javni prevoz, uzimajući u obzir stvarne potrebe prevoza putnika većih gradova. Nova vozila će od februara 2020. godine biti angažovana na određenim linijama gradskog saobraćaja u Beogradu.

Vozila pokreće moderan, Cummins turbo-dizel motor radne zapremine 6.700 cm3, snage 220 kW/300 KS, koji ispunjava Euro 6D ekološku normu. Modeli su opremljeni ZF 6-stepenim automatskim mjenjačima. Putnicima će zračni ovjes na obje osovine učiniti putovanje po ulicama Beograda jako ugodnim iskustvom, a za sigurnost će se pobrinuti disk kočnice na obje osovine, intarder te sistemi kao što su EBS, ABS i ASR.

Citiport omogućava i najviši nivo komfora za vozača, koji je ogradom odvojen od putničkog prostora, a tabla sa instrumentima predstavlja jedno od najsavremenijih rješenja ove vrste u autobuskoj industriji. Udobnost će osigurati ergonomsko sjedište sa naslonima za ruke prilagodljivo masi vozača.

Ukupan kapacitet putnika koji ovaj autobus može imati je 102, uključujući i sjedenje i stajanje. Sjedišta su urađena u klasičnoj gradskoj izvedbi u plavom dezenu. U vozilu su predviđena mjesta za korisnike invalidskih i dječijih kolica kao i rampa za lakši ulaz na drugim vratima uz obavezni kneeling sistem. Dodatak sigurnosti i komforu su i trostruki vertikalni rukohvati na više mjesta u unutrašnjosti vozila. Ovo rješenje je prvi put u autobuskoj industriji uveo upravo Isuzu čime je postavio nove standarde u gradskom prevozu.

Pored crvene boje po želji, vozila su opremljena još i prednjim, bočnim i zadnjim linijskim displejima. Veliku autonomiju rada osigurat će i rezervoar goriva koji može primiti oko 300 litara dizela. Iako je vozilo opremljeno sistemom klimatizacije, na bočnim prozorima se nalaze i leptir stakla za dodatnu ventilaciju uz obavezni sistem grijanja.  Zbog velike frekvencije putnika u gradskom saobraćaju, vozila su opremljena sa troja dvokrilna vrata.

Od ostale opreme možemo navesti parking senzore sa zvučnim signalom za vožnju unazad, sistem za detekciju požara u motornom dijelu, električno pomične grijane retrovizore, dnevna i svjetla za maglu. Inače, ovaj model je proglašen i za Autobus godine u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, ali BiH još uvijek čeka svoje prve primjerke ovog vozila na domaćim cestama.

Ekipa portala BHBus.ba se zahvaljuje kompaniji Sejari d.o.o. Beograd na informacijama i materijalu, a kompaniji Bamiron BG Beograd želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!