Naslovnica Novosti Sa 53 električna autobusa KVB Keln i VDL Bus & Coach započeli...

Sa 53 električna autobusa KVB Keln i VDL Bus & Coach započeli posebnu saradnju

876
0
PODIJELI

Kompanija za javni prevoz KVB Keln naručila je od VDL Bus & Coach 53 električne VDL Citee koje će raditi u centru grada Kelna. Narudžba se odnosi na 48 zglobnih autobusa Citea SLFA-181 Electric sa BRT dizajnom i 5 Citea SLF-120 Electric autobusa. Ovom narudžbom KVB čini novi korak ka punoj elektrifikaciji svog voznog parka. Prve isporuke zakazane su za posljednji kvartal 2020. godine.

Boris Höltermann, generalni direktor VDL Bus & Coach Deutschland GmbH ponosno je kazao: “KVB je 2016. naručio prvu potpuno električnu zglobnu Citeu. Odluka za ovaj posao nas čini veoma ponosnim, jer pokazuje da su se vozila dokazala u svakodnevnom saobraćaju. Nastavit ćemo našu saradnju s povjerenjem i zajedno s KVB-om napraviti još jedan važan korak prema cilju za potpuno čist prevoz, kao što i slogan kaže “Aiming for Zero”.”

Saradnja KVB Keln i VDL Bus & Coach na polju električnih autobusa seže mnogo godina unazad. Još 2016. godine VDL je isporučio prvih osam VDL Citeas SLFA-181 Electric KVB-u. To je KVB učinilo prvim prevoznikom u Evropi koji je u flotu dodao električne zglobne autobuse. Tih osam Citea SLFA Electric radi na prvoj njemačkoj električnoj autobuskoj liniji od decembra 2016. godine, a to je linija 133 od željezničke stanice u Kelnu do okruga Zollstock. To KVB čini jednim od predvodnika u Njemačkoj na polju e-mobilnosti.

Linije 141, 145 i 149 s lijeve strane i linije 150, 153 i 159 s desne strane Rajne elektrificirat će se dolaskom 53 električne Citee. Novi autobusi koristit će se i na liniji 126, od Bocklemünda do Chorweilera i obrnuto. Kao rezultat ove nove narudžbe, KVB će do kraja 2021. zamijeniti četvrtinu svoje dizelske flote električnim vozilima. Cjelokupan sistem naručenih vozila, uključujući grijanje, klimatizaciju, rasvjetu i mašine za karte, pogoni električna baterija. Autobusi su, dakle, 100% bez štetnih emisija. To će dovesti do čistijeg zraka u gradu i na taj način više udobnosti za stanovnike Kelna.

450 VDL autobusa svakodnevno prelazi 100.000 kilometara u mnogim evropskim gradovima i regijama. Sva električna VDL vozila do sada su zajedno prešla skoro 50 miliona kilometara. Ovaj značajan jubilej se očekuje u prvom kvartalu 2020. godine. Više od 300 električnih VDL autobusa radi samo u Holandiji. Doprinose čistijem okolišu štedeći više od 20.000 tona emisije CO2 godišnje.

Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB), četvrta najveća njemačka gradska kompanija za prevoz putnika, pruža javni prevoz u Kelnu i okolini. Flotu čine 382 voza i tramvaja i 330 autobusa. Više od 3400 zaposlenih osigurava da svakodnevno sve funkcionira na više od 60 autobuskih, tramvajskih i željezničkih pruga. KVB svakodnevno prevozi gotovo 800.000 ljudi.