Naslovnica Novosti Volvo dobio posao za isporuku 60 zglobnih električnih autobusa

Volvo dobio posao za isporuku 60 zglobnih električnih autobusa

940
0
PODIJELI

Volvo je potpisao još jednu veliku narudžbu za elektrificirane autobuse. Nobina je naručila 60 električnih autobusa velikog kapaciteta koji će biti raspoređeni na radu u grad Malmö sljedeće godine.

“Neizmjerno je zahvalno dobiti još jednu značajnu narudžbu za električne autobuse. U kratkom vremenu smo preuzeli narudžbe za 220 električnih autobusa iz dva najveća švedska grada. To pokazuje da su električni autobusi već održivo rješenje za gradove koji žele javni prevoz s dugoročnom održivošću – autobusi koji konkretno poboljšavaju okoliš. Nadalje, elektromobilnost stvara potpuno nove mogućnosti za urbano planiranje i poboljšava fleksibilnost za gradove koji žele približiti javni prijevoz onome gdje ljudi zapravo žive i rade”, kaže Håkan Agnevall, predsjednik kompanije Volvo Buses.

Električni autobusi velikog kapaciteta koji je Nobina naručila za Malmö su Volvo 7900 Electric zglobni model, koji je predstavljen u jesen 2019. godine. Mogu prevoziti do 150 putnika i 80 posto su energetski učinkovitiji od odgovarajućih dizelskih modela. Njihove se baterije mogu brzo napuniti putem stanica OppCharge koje se nalaze na autobuskoj relaciji ili se mogu napuniti kada su autobusi parkirani u garažama.

“Primjenjujemo sistemsku perspektivu i holistički pristup, sa fokusom na visoku pouzdanost, efikasnost i nivo usluge kako za putnike tako i za autobuske prevoznike. Imamo jasnu ambiciju da i dalje predvodimo razvoj elektrificiranih rješenja za gradove koji žele miran javni prevoz bez emisija”, kazao je Håkan Agnevall.

“Primjećujemo brzu promjenu javnog prevoza u kojoj električni autobusi i tehnologija zadovoljavaju potrebe društva i putnika za efikasnim, udobnim i održivim javnim prevozom. Volvo električni zglobni autobusi i visok kapacitet baterije zadovoljavaju naše potrebe i velike zahtjeve za modernim i održivim autobuskim prevozom u Malmöu”, izjavio je Henrik Dagnäs iz kompanije Nobina.

Isporuka 60 električnih autobusa počet će u januaru 2021. godine, a svi autobusi biće isporučeni do aprila iste godine. Zglobni Volvo 7900 Electric je pripremljen tako da se može kretati u ograničenim područjima s posebno strogim standardima za buku, emisiju izduvnih gasova i brzinu, na primjer u zonama sa nultom emisijom i na zatvorenim autobuskim stajalištima.