Naslovnica Novosti ADL dogovorio prodaju do 600 dvospratnih hibridnih autobusa u Irsku

ADL dogovorio prodaju do 600 dvospratnih hibridnih autobusa u Irsku

783
0
PODIJELI

Alexander Dennis Limited (ADL) je objavio krajem januara da je potpisao okvirni sporazum s irskim National Transport Authority (NTA) za isporuku do 600 Enviro400ER dvostpratnih hibridnih autobusa koji mogu raditi u režimu nulte emisije najmanje 2,5 kilometra. Sporazum uključuje početnu čvrstu narudžbu za 100 autobusa.

Okvirni sporazum o izboru dobavljača podrazumjeva kupovinu dvospratnih dizel-električnih hibridnih autobusa i cijeli proces će trajati do pet godina. ADL je izabran u sveobuhvatnom postupku nabave u kojem je kompanija pružila ekonomski najpovoljniju ponudu. Prvih 100 autobusa je naručeno i isporučit će se na jesen 2020. godine, a NTA će moći koristiti opciju za narudžbu dodatnih 500 vozila, ovisno od potreba u narednim godinama.

Enviro400ER je dvospratni dizel-električni hibridni autobus sposoban za vožnju minimum 2,5 kilometara na elektro pogon bez ispušnih plinova. Koristi BAE Systems Series-ER hibridni sistem sa litijum-jonskim baterijama nove generacije snage 32 kWh koje se mogu puniti putem dodatnog priključka, udovoljavajući zahtjevima Direktive Evropske unije o čistim vozilima. Pored kontinuiranog opsega emisije iz izduvnih cijevi, Enviro400ER isključuje svoj dizelski motor pri malim brzinama za vrijeme približavanja i kretanja sa stanica i kada miruje.

Autobusi će biti dugački 11 metara i imat će karoseriju u gradskom stilu koja je prilagođena potrebama prevoznika u Irskoj. Prvih 100 autobusa imat će kapacitet 66 putnika i odvojene prostore za korisnike invalidskih kolica i putnike koji putuju s dječijim kolicima. Okvirni sporazum pruža mogućnost prilagođavanja specifikacija narednih vozila u skladu s drugim radnim zahtjevima.

Colin Robertson, izvršni direktor u Alexander Dennis, komentarisao je: “Oduševljeni smo što nas je Irska izabrala za isporuku do 600 čistih autobusa. Naš hibridni autobus Enviro400ER smanjit će emisije i putnicima će se dopasti nesmetano iskustvo putovanja, dok će vozači morati uživati ​​u odličnom radnom okruženju u svojoj prostranoj kabini. Ovom narudžbom potvrđujemo našu strategiju vodećeg proizvođača na tržištu sa najširijim rasponom autobusa sa niskom i nultom emisijom, što nam omogućava da ponudimo pravo vozilo za svaki zahtjev.”