Naslovnica Novosti Ekološki autobusi stižu u Ostravu

Ekološki autobusi stižu u Ostravu

949
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach S.A. osigurao je još jednu značajnu narudžbu za ekološke zglobne autobuse sa pogonom na CNG. U skladu s ugovorom potpisanim između proizvođača i javnog prevoznika Dopravní podnik Ostrava a.s., češki grad Ostrava dobit će 37 vrhunskih autobusa Solaris Urbino 18 CNG.

U skladu s odredbama ugovora potpisanog početkom januara, 37 ekoloških zglobnih autobusa Solaris Urbino 18 sa CNG-om biće isporučeno u roku od 12 mjeseci. Ukupna vrijednost ugovora, koja obuhvata i petogodišnji garantni rok, iznosila je 13 miliona eura. Obnovljena i ekološka autobuska flota pomoći će prevozniku da znatno doprinese poboljšanju kvaliteta života stanovnika Ostrave.

Srce novih vozila bit će motor snage 239 kW koji će moći koristiti komprimirani prirodni plin (CNG) kao gorivo. Motor će podržavati značajku hladnog starta, što znači da olakšava paljenje na vrlo niskim vanjskim temperaturama. Pogonski sklop će biti dopunjen automatskim mjenjačem koji osigurava optimalnu udobnost putovanja vozačima i putnicima. Pet boca sa komprimiranim prirodnim plinom (CNG), koji se koristi za pogon, biće postavljene na krovu vozila. Njihov ukupni kapacitet iznosit će 1875 litara.

Moderni autobusi koje je češki prevoznik naručio moći će odjednom prevoziti 110 putnika. Unatoč tome što je odredio dva prostora za invalidska kolica ili dječija kolica, poljski proizvođač uspio je u isporučenim vozilima osigurati 42 sjedišta. Za učinkovitu razmjenu putnika na autobuskim stanicama odlučeno je da se primijeni raspored vrata koja se sastoje od četiri dvokrilna vrata (2 + 2 + 2 + 2). Ekološki autobusi iz Bolechowa također će imati visoki standard opreme. Udobnost putnika između ostalog osigurat će klimatizacijski sistem koji obuhvata cijelo vozilo, dvostruki USB priključci ugrađeni u putnički prostor će omogućiti dopunjavanje mobilnih uređajaja, a vozila će imati i Wi-Fi internet. Oprema uključuje i sveobuhvatni sistem informisanja putnika s glasovnom najavom.

Na zahtjev prevoznika, poljski proizvođač primjenjivat će i niz rješenja koja će povećati sigurnost ljudi u vozilu. Istaknuto je da će autobusi imati i sistem otkrivanja i gašenja požara instaliran u motornom prostoru, kabinu vozača zatvorenog tipa i sistem video nadzora s kamerama koje nadziru područja vrata, šest kamera okrenutih prema putničkom prostoru, kao i prednju i prednju kameru za vožnju unazad. Ogromna olakšica u svakodnevnom radu zglobnih Solaris Urbino 18 CNG autobusa bit će i mogućnost daljinskog otvaranja prvih vrata pomoću daljinskog upravljača.

Stanovnici Ostrave dobro su upoznati sa vozilima poljskog proizvođača. Nakon što se izvrši najnovija narudžba, češki grad će ih imati skoro 400. Veliku većinu njih čine ekološki autobusi koji rade na komprimirani prirodni plin (CNG) i trolejbuse sa nultom emisijom. Štaviše, Solaris je po nalogu kompanije Dopravní podnik Ostrava a.s zaključio svoj najveći dosadašnji ugovor za vozila na CNG pogon isporukom 90 solo i 15 zglobnih autobusa 2015. godine.