Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Ponjević tours ponosni vlasnik Setre 415 GT-HD!

EKSKLUZIVNO: Ponjević tours ponosni vlasnik Setre 415 GT-HD!

1778
0
PODIJELI

I nova 2020. godina je krenulo slično kao i 2019. – prinove na sve strane! Posebno je popularna Setra čija vozila dominiraju u ovom periodu. Jedna od kompanija koja se “počastila” Setrom za svoje poslovanje i cazinska kompanija Ponjević tours, istaknuti prijatelj našeg portala i projekta.

Ova porodična kompanija je duži period prisutna na Unsko-Sanskom kantonu, a zvaničan datum osnivanja kompanije je 01.10. 2013. godine. Kroz zadnjih sedam godina kroz kompaniju je prošao priličan broj vozila, ali u zadnje vrijeme je prisutno isključivo prisustvo vozila koja dolaze iz EvoBus grupacije, Mercedesa prije svega. Tako je do sada flotu činio Mercedes Travego sa 49 sjedišta i naš BHBusko te tri Mercedes Sprintera kapaciteta 18 i 19 sjedišta. Kompanija već duži niz godina drži linije prema Austriji, prvenstveno za Bregenz, a iz firme su poručili da se radi i na uspostavi linije za Frankfurt.

S tim u vezi, bilo je potrebno planirati i novo vozilo u floti. Izbor je pao ponovo na vozilo iz EvoBus grupe, ali na “rođaku” Setru 415 GT-HD. Za Setrinu seriju 400 mnogi će reći da je najbolja serija ikad, a sudeći prema događanjima i ugledu koji uživa – na bosanskohercegovačkom cestama ćemo je još dugo dugo gledati. Inače, radi se o klasičnom dvoosovinskom autobusu dužine 12,2 metra koji će ispuniti svaki zahtjev kako putnika na redovnim linijama, tako i turističkih agencija na vanrednim vožnjama. Iz ugla vlasnika, osim ugleda i prestiža kojeg Setra brend donosi, ova vozila donose i ekonomične i štedljive agregate.

Nova ljepotica u floti Ponjević tours na prvi pogled izgleda zaista sjajno u plavoj nijansi boje. Proizvedena je 2010. godine i opremljena je Mercedesovim OM 457 LA, Euro 5, motorom snage 315 kW tj. 428 KS. Da vožnja prođe što udobnije, ali i učinkovitije pobrinuće se automatski mjenjač sa osam brzina. ESP, Electronic Braking System (EBS) sa ABS, ASR, Brake Assist (BA), Retarder/Intarder, Continuous Braking Limiter (DBL) i Front Collision Guard (FCG) su standardni paket sigurnosne opreme na ovim vozilima.

Također, vozilo je opremljeno i sa  kamerom za vožnju unazad, a u noćnoj vožnji će svakako pomoći i prednja xenonska svjetla. Da vožnja traje što duže pobrinuće se rezervoar kapaciteta oko 490 litara + 56 litara za AdBlue tečnost. Vozilo može, osim vozača i dva suvozača primiti 46 putnika. Na ovu dužinu vozila, to je garant da će svi putnici imati sasvim dovoljno prostora za noge. Oni će se smjestiti na udobnim Setra sjedištima koja su urađena u kombinaciji plavo-crvene kože i tkanine uz deblje tapaciranje za veći komfor. Sva sjedišta imaju opciju obaranja naslonjača unazad, izvlačenja dvojki prema hodniku, a opremljena su i sa stolićima, mrežicama za lične stvari i naslonima za ruke te noge koji su na preklop. Svi putnici će preko multimedijalnog seta iznad svakog sjedišta moći dozirati rasvjetu, klimu i zvuk.

Od ostale opreme putnicima će na raspolaganju biti frižider, mikrofon, Bosch audio i video sistem sa dva monitora, kuhinja, toalet, a vozači će za odmor moći koristiti i kabinu koja se nalazi iza drugih vrata. Dodatna pogodnost biće i utičnice 220 V na svakom drugom sjedištu, koje će putnicima omogućiti dodatni sadržaj tokom svakog putovanja.

Za kraj su nam iz kompanije poručili da ove godine očekuju dodatni rast u turističkom segmentu prevoza, te da će nova linija za Frankfurt donijeti nove mogućnosti za kompaniju. Ovisno od ove linije i rezultata, biće promjena i u strukturi voznog parka u toku godine.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Ponjević tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!