Naslovnica Novosti MVG Minhen nabavlja dodatnih 16 električnih autobusa

MVG Minhen nabavlja dodatnih 16 električnih autobusa

872
0
PODIJELI

MVG Minhen nabavlja nove električne autobuse i to njih 16. Tako će biti isporučeno osam Ebusco 2.2 i osam Mercedes eCitaro G (prvi naručeni do sada) na ulice glavnog grada Bavarske, gdje će pridružiti već postojećim šest Ebuscovih vozila. Očekuje se da će vozni park električnih autobusa kojim upravlja kompanija za javni prevoz MVG porasti na 26 vozila na električni pogon do 2021. godine, prenosi Electrive.

Investicija je dio projekta koji je za 2018. godinu najavila kompanija Stadtwerke München (SWM), koja namjerava nabaviti 40 električnih autobusa za gradskog tranzitnog operatera MVG. Prema planovima, 12 električnih autobusa bit će predato MVG-u do kraja 2020. godine. Četiri zglobna vozila stižu 2021. godine. Nakon njih slijede 4 e-autobusa, po dva Ebusca i Mercedesa, koji će povećali broj novih vozila na 20. Konačno, Minhen će također sudjelovati u fazi ispitivanja i električnog MAN Lion's City E.

Ipak, prema podacima Electrive-a, investicija za 16 novih električnih autobusa i infrastrukturu za punjenje iznosit će oko 12 miliona eura. MVG će konkurisati za savezne i državne subvencije. U Minhenu se već nalaze tri Solaris električna autobusa, ali njima ne upravlja MVG, već privatna kompanija Josef Ettenhuber GmbH.

Ove godine će biti predstavljen i Mercedes eCitaro u zglobnoj verziji pod nazivom eCitaro G. Debi nove verzije električnog autobusa na baterije proizvedenog u Manhajmu “prouzrokovao” je solo 12-metarski eCitaro, koji bilježi fantastične prodajne rezultate, pa je predstavljanje i zglobnog modela bio logičan korak. Hamburg je bio prvi grad kojem je isporučen novi eCitaro, a ovi autobusi se mogu vidjeti još i u gradovima kao što su Tubingen, Reutlingen, Ahen, Wiesbaden i mnogi drugi.

Elektrifikacija voznog parka u Minhenu traži posebno izgrađenu garažu, u kojoj će do 200 električnih autobusa naći svoje mjesto za punjenje. Potpuno novom garažom, nazvanom Hybrid.M, upravljat će Stadtwerke München GmbH (SWM) i Münchner Verkehrsgesellschaft mbh (MVG). Tender za infrastrukturu za punjenje dobio je poljski provajdera Ekoenergetyka, koji će također osigurati 56 stanica sa tekućinom hlađenja. Depo će biti spreman do januara 2021. godine.