Naslovnica Novosti Alstom isporučio prvi električni Aptis Strazburu

Alstom isporučio prvi električni Aptis Strazburu

764
0
PODIJELI

Alstom je isporučio prvi 100% električni autobus Aptis prevozniku Compagnie des Transports Strasbourgeois (CTS) iz Strazbura. Narudžba je izvršena u martu 2019. godine, a odnosi se na ukupno 12 Aptisa, svaki dužine 12 metara i opremljen sa troja vrata. Aptis autobusi će biti prvi električni autobusi ikad u floti kompanije CTS.

Za Alstom, ova isporuka CTS-u predstavlja glavni novi korak u razvoju održive, pametne mobilnosti. Nadalje, CTS će započeti obuku 150 vozača za rad u novim vozilima. Tokom ove početne faze treninga, autobus će voziti ulicama Strazbura na liniji H.

Prednost Aptisa je njegov sistem vezova za savršeno usklađivanje s cestom, a zajedno s niskim, ravnim podom i širokim dvokrilnim vratima omogućavaju lako kretanje i udobno ukrcavanje za osobe sa smanjenom pokretljivošću i sa dječijim kolicima. Vozila koja idu u Strazbur dizajnirana su za sporo punjenje noću u depou.

Aptis je također primio Origine France Garantie certifikat u januaru 2019. godine, koji garantuje da je najmanje 50% vrijednosti Aptisa francusko. Dizajn, proizvodnja i testiranja izvode se na lokaciji Aptis Alstom, Hangenbieten, u Alzanu. Alstom je objavio i svoje financijske podatke. U trećem tromjesečju 2019/20 (od 1. oktobra do 31. prosinca 2019.) Alstom je rezervirao 3,6 milijardi eura narudžbi, u usporedbi s 3,4 milijarde eura u odnosu na isti period prošle fiskalne godine.