Naslovnica Novosti VDL Bus & Coach počeo isporuke električnih autobusa i u Italiji

VDL Bus & Coach počeo isporuke električnih autobusa i u Italiji

913
0
PODIJELI

Milan želi javni prevoz sa s nultom emisijom do 2030. godine. Sa četiri VDL Citee SLF-120 Electric, VDL Bus & Coach doprinijet će ovom klimatskom cilju sjevernog italijanskog grada. Isporučeni autobusi saobraćat će između parkirališta, terminala 1 i 2 i Cargo Citya na aerodromu Milano-Malpensa. Ovo je prvi projekt e-mobilnosti VDL Bus & Coacha u Italiji i rađen je u saradnji sa prevoznicima Arriva Italia s.r.l., Air Pullman S.p.A. i Autolinee Varesine s.r.l. “Zajedno sa našim partnerima Air Pullman i Autolinee Varesine, pokazujemo pobjedu na ovom tenderu te da nam je održivost od najvećeg značaja”, kaza je Angelo Costa, generalni direktor kompanije Arriva Italia. “Izbor u korist pouzdanih e-autobusa kompanije VDL Bus & Coach savršeno se uklapa u ovu viziju. Ovaj projekt vidimo kao polazište povećanja održivosti aerodroma Malpensa i ostalih aerodroma na kojima je Arriva već prisutan kao prevoznik.”

Alex de Jong, poslovni menadžer za javni prevoza VDL Bus & Coach, je dodao: “Našim električnim autobusima težimo boljoj klimi te čistijem i mirnijem gradu. Milan je sljedeći grad s izraženom vizijom održivosti koji koristi našu ekspertizu u e-mobilnosti. Naravno, jako smo ponosni na to. U Italiji želimo da pokažemo da smo pouzdan partner koji opskrbljuje ne samo autobuse već i cjelokupnu infrastrukturu za punjenje.”

Četiri električne Citee su opremljene baterijom od 85 kWh, ne voze po samoj pisti aerodroma Malpensa. No opremljene su i posebnom rasvjetom, tako da se u hitnim slučajevima vozila mogu koristiti itamo. Autobusi također imaju Wi-Fi i USB priključke, a radiće svakodnevno, dok će jedno vozilo raditi i cijelu noć. Za opremu za punjenje, VDL Bus & Coach sarađuje s još jednom holandskom kompanijom – Heliox. Za privremeno punjenje, Cargo City će imati jedan brzi punjač snage 300 kW. U garažama se nalaze punjači koji omogućuju punjenje dva autobusa istovremeno snage 30 kW ili jedan autobus za punjenje energijom od 60 kW.

Za VDL Bus & Coach, ovaj projekat na aerodromu Malpensa nije njihov prvi “aerodromski projekat”. Na primjer, VDL Future voze se između aerodroma i grada u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Reykjaviku (Island). Na Schipholu, najvećem aerodromu u Holandiji, VDL Citee raspoređene su 24 sata dnevno. ove godine osam Citea SLFA-181 Electric doprinijet će daljnjoj elektrifikaciji aerodroma Oslo u Norveškoj. 670 VDL autobusa svakodnevno pređu 130.000 električnih kilometara u mnogim evropskim gradovima i regionima. Broj pređenih kilometara na električni pogon sada iznosi više od 50 miliona. Ova prekretnica postignuta je u prvom kvartalu 2020. godine. Više od 470 električnih VDL autobusa radi samo u Holandiji. Ovih pređenih 50 miliona električnih kilometara uštedjelo je 7 miliona kilograma CO2.