Naslovnica Novosti Henk Coppens, VDL Bus & Coach: Autobusi na vodik na duže relacije...

Henk Coppens, VDL Bus & Coach: Autobusi na vodik na duže relacije su budućnost

798
0
PODIJELI

Isporuku četiri električne VDL Citee SLF-120 Electric za milanski aerodrom Malpensa iskoristile su kolege iz italijanskog časopisa AUTOBUS i za razgovor sa Henk Coppensom, izvršnim direktorom VDL Bus & Coach. Evo šta su zabilježili.

Gospodine Henk Coppens, možete li potvrditi da je VDL Bus & Coach volio debitirati na talijanskom tržištu gradskih autobusa?
“Svakako, Italija je veoma zanimljiva zemlja i uvjereni smo da sa našim proizvodom na ovom tržištu možemo proći dobro. Evropski smo lideri na tržištu električnih autobusa i to nam daje dobre predispozicije.”

Kako je 2019. godina bila za VDL?
“Gledajte, 2019. godina bila je rekordna godina za nas. Sektor turističkih i linijskih autobusa se zadržao na nivou kao i prethodnih godina, dok je sektor gradskih vozila doslovno eksplodirao. Ali bili smo spremni na takav uspon. U posljednjih nekoliko godina uložili smo značajna sredstva u modernizaciju i proširenje naše proizvodne platforme te jačanje naše Research&Development divizije.”

Govorimo o vozilima na duže relacije. Mislite li da će se dizel moći oduprijeti na ovom polju?
“Dizelski autobusi za nekoliko godina neće moći ni da uđu u neke evropske gradove. To je činjenica. Industrija će se najprije prebaciti na hibridnu tehnologiju, ali ne mislimo da će to biti konačno rješenje.”

A šta će to biti?
“Vodikova tehnologija, uvjereni smo u to. Mi već testiramo, sa velikim zadovoljstvom, četiri autobusa sa ovom vrstom pogonskog sistema i sarađujemo sa DAF-om na realizaciji kamiona sa istim pogonom.”

Gospodine Henk Coppens, posljednje pitanje. Možete li potvrditi da razgovarate o ugovoru s drugim evropskim proizvođačem autobusa?
Razgovaramo sa svima. Veoma dobro znate da se DNK VDL Grupe temelji na dvije riječi: partnerstvo i saradnja. To je ono što mi radimo. Mogu vam reći samo, ali to vrijedi za sve proizvođače, da sada treba uzeti u obzir novi element koji bi mogao ubrzati neke procese u pogledu novih industrijskih platformi.”

Koji?
“Svaku tehnološku promjenu uvijek je pratila promjena u industrijskom okruženju, njegovoj strukturi i segmentaciji: to je uvijek bilo tako. A u sektoru javnog prevoza, zahvaljujući povećanoj potražnji za mobilnošću i temi prelaska na nove energije, sve se promijenilo u nekoliko godina. Ali mogu vam reći jedno…”

… recite nam?
VDL je bio tamo, postoji i postojat će u budućnosti. Među vodećim smo igračima u sektoru autobusa i apsolutni lider u segmentu električnih autobusa.”

Da li onda negirate glasine da je u igri saradnja sa još jednim proizvođačem?
“Moja mama je govorila da, ako vidite dim, iza toga nešto gori.”