Naslovnica Novosti Prvi Škoda-Solaris trolejbusi stigli u St. Etienne

Prvi Škoda-Solaris trolejbusi stigli u St. Etienne

868
0
PODIJELI

Prvih pet novih trolejbusa, čijoj je proizvodnji značajno doprinio Škoda Electric sa sjedištem u Plzenu, stiglo je početkom godine u francuski grad St. Etienne. Lokalna transportna kompanija će postepeno nabaviti ukupno 22 nova moderna vozila sa kompletnom električnom opremom od kompanije iz Plzena, a vozila je konstruisao poljski proizvođač vozila Solaris Bus & Coach. Škoda je također osigurala završnu montažu i testiranje vozila u Plzenu.“Ovo su moderni 12-metarski trolejbusi proizvedeni od strane Solarisa. Vozila će biti u potpunosti klimatizirana, opremljena sistemom kamera i inovativnim sistemom unutrašnje rasvjete. Vozila su opremljena i baterijama, pa se vozila mogu koristiti i na mjestima bez nadzemnih kontaktnih linija. Baterije se pune za vrijeme vožnje vozilom”, objasnio je direktor prodaje Škode Electric Pavel Kuch, uz napomenu da će trolejbusi obično voziti na dionicama sa baterijama dužine oko 10 kilometara, a vozila mogu povremeno, u izuzetnim slučajevima, preći i do 20 kilometara.

Nakon prvog dijela isporuke, ostatak vozila biće isporučen tokom ove i iduće godine. Trenutno se u Francuskoj nalaze samo četiri grada s trolejbuskim prevozom – Lyon, Nancy, Limoges i Saint-Etienne. Još gradova u Francuskoj planira povratak ovih zelenih vozila u narednim godinama.

Isporuka za St. Etienne jedan je od mnogih Škodinih projekata trolejbusskih pogona na baterije na zapadnoevropskim tržištima. “Uspjeh Škode odražava visoko zadovoljstvo kupaca kvalitetom i pouzdanošću naših isporuka”, kazao je Pavel Kuch. Škoda je uključena u ugovore za Limoges, Francuska; Cagliari, Italija; Castellon, Španija, Segedin i Budimpešta u Mađarskoj.