Site icon BHBus.ba

Luksemburg kupuje 17 električnih Volvo autobusa

Do kraja ove godine na cestama grada Luksemburga naći će se 17 električnih autobusa. Ko je pobjedio na tenderu? Volvo Buses, koji je u gradu već aktivan uglavnom s hibridnim autobusima. Ugovor ima mogućnost povećanja broja isporučenih vozila sa 17 na 25 autobusa. Vijest je objavljena na lokalnom mediju Luxembourg Wort.

U glavnom gradu Luksemburga već ima oko 70 električnih autobusa u floti prevoznika AVL (Autobus de la ville de Luxembourg). U stvari, grad postupno pretvara vozni park u vozila bez ugljika. U članku objavljenom u Luxembourg Wortu, gradski vijećnik za mobilnost Patrick Goldschmidt ističe činjenicu da su “tražili da imamo testno vozilo za provođenje testova i samo je ovaj proizvođač među trojicom koji su se prijavili uložio ovaj napor i dao testno vozilo”. Navodno će za dolazak novih električnih autobusa biti potrebni adaptacijski radovi u garaži Bouillon i u drugim ključnim dijelovima grada.

Krajem 2019. godine u Geteborgu je Volvo Buses najavio pokretanje novog projekta koji se odnosi na kasniju upotrebu baterija iz električnih autobusa. U saradnji sa Stena Property i podružnicom kompanije Stena Recycling BatteryLoop, autobuske baterije se koriste za skladištenje energije i kao izvor energije u stambenom kompleksu Fyrklövern u Geteborgu. Projekt je korak ka kružnoj ekonomiji u elektromobilnosti stvarajući nove komercijalne mogućnosti za kompanije.

U stambenom dijelu Fyrklövern solarni paneli montirani na krovove skladište prikupljenu energiju upravo u te baterije. Energija pohranjena u njima koristiće se za javne prostore kao što su praonice i vanjska rasvjeta. Kad se sposobnost skladištenja energije baterija završi, baterije će biti poslane Stena Recycling na recikliranje, objasnili su iz Volvo Buses.

Exit mobile version