Naslovnica Novosti Josef Ettenhuber kupio još 25 Solaris Urbino autobusa

Josef Ettenhuber kupio još 25 Solaris Urbino autobusa

1150
0
PODIJELI

Autobuski prevoznik Josef Ettenhuber GmbH, koji se nalazi u blizini Minhena, kupio je još 25 Urbino autobusa sa dizelskim pogonom. Ovaj prevoznik je prošle godine po prvi put u svojoj historiji odlučio dopuniti svoj vozni park s tri električna autobusa, a izbor je ponovo bio Solaris.

Autobusi Josefa Ettenhuber GmbH opslužuju gotovo 30 autobuskih linija u okruzima Ebersberg i München. Solaris je prvu narudžbu za ovog prevoznika izvršio 2004. godine. Tada je poljski proizvođač autobusa i trolejbusa isporučio šest Urbino 12 autobusa. Tokom godina dobra saradnja ove dvije firme rezultirala je dodatnim narudžbama za autobuse sa konvencionalnim, a također i s hibridnim pogonima, dok je prošle godine ubilježena i prva isporuka električnih autobusa. Tako je Josef Ettenhuber GmbH postao prvi privatni autobuski prevoznik koji je putnike u okviru regionalnog saobraćanog udruženja MVV (regija München) počeo prevoziti sa autobusima na električni pogon.

“Za nas je saradnja sa kompanijom Josef Ettenhuber GmbH primjer uspješne dugoročne saradnje između Solarisa i privatnog prevoznika. Ova je godina bila posebna za Josef Ettenhuber GmbH, jer firma nije samo kupila 25 novih Urbino 12 s dizelskim pogonom, nego je prvi put u svojoj historiji dobila i autobuse s električnim pogonom. Među njima je bio i 100. Solarisov autobus koji smo imali privilegiju isporučiti dugogodišnjem klijentu. Jako mi je drago što se kompanija Ettenhuber GmbH opredijelila upravo za Solaris kao prvi električni autobus u floti”, izjavio je Alexander Schmidt, direktor prodaje za Jug, kompanije Solaris Deutschland GmbH.

Postojećoj floti od 84 Urbino autobusa, koji se već koriste u voznom parku ovog prevoznika, pridružiće se još 28 vozila, uključujući i tri s električnim pogonom. Električni autobusi Urbino 12 opremljeni su Solaris High Energy baterijama s kapacitetom od 300 kWh. Pogon se sastoji od električnih motora integriranih s osovinom. U međuvremenu, ostalih 25 Urbino 12 vozila opremljeni su dizel motorima koji udovoljavaju strogim Euro 6 standardima o emisiji. Autobusi između ostalog sadrže 32 sjedišta plus šest preklopnih sjedišta, klima uređaj, putnički informacijski sistem, Wi-Fi kao i USB priključke koji omogućuju punjenje mobilnih uređaja za vrijeme vožnje.