Naslovnica BHBus Info Električna VDL Citea – Autobus godine u BiH za 2020

Električna VDL Citea – Autobus godine u BiH za 2020

1222
0
PODIJELI

U organizaciji AUTO Media Group u Sarajevu je održan dvadesetprvi “Izbor automobila godine” u Bosni i Hercegovini. Završna manifestacija organizirana je u Domu mladih – Skenderija, gdje su osim automobila, svoje mjesto pronašle i ostale kategorije vezane za autobranšu. Kao i posljednih nekoliko godina, ekipa portala BHBus.ba je bila prisutna.

Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najboljeg ponio je Davorin Vidačković (GUMA M – Mostar). Najbolja internet stranica sa domaćom „.ba“ domenom je www.ford.ba

Nagradu za ideju godine dobila je firma Cromex iz Prijedora za svoj projekat električnog mopeda Torini. Za projekat godine proglašen je projekat Best Drive, čiji servisi za vozila od sada dostupni širom Bosne i Hercegovine. Najbolji  vozač u 2019. godini je Jasmin Hrnić iz Banja Luke.

Za najbolju saobraćajnu patrolu u Bosni i Hercegovini proglašeni su Naim Imamović i Oliver Ljoljo iz PS za bezbjednost saobraćaja – Konjic, a spacijalnu nagradu za doprinos u bezbjednosti u saobraćaju dobila je Jedinica za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo. Titulu najbolje u kategoriji proizvodnja, osvojila je firma Eurosjaj iz Konjica, a najbolja u kategoriji autooprema  je firma Inter Cars BH. Specijalno priznanje za doprinos u autobranši u Bosni i Hercegovini dobila je kompanija Tim System iz Sarajeva.

Pomalo iznenađujuće, nagradu za ekologiju dobio je Igor Radojčić, gradonačelnik Banja Luke, za implementaciju prvih punjača za električna vozila na javnim površinama. U kategoriji Menadžer godine – vozila titulu najboljeg ponio je Malik Pašić – ACI, Sarajevo (Fiat, Jeep, Alfa Romeo), dok je diler godine Tatjana Galić-Đurić – Auto Plus, Banja Luka (Hyundai, KIA). Specijalno priznanje za doprinos u prodaji vozila i nagradu za životno djelo dobio je Robert Lendić.

Među dostavnim vozilima, pobjedu je odnio, Ford Transit Plug-in Hybrid, a najbolje Crossover vozilo je Renault Captur. Najbolji ekološki prihvatljiv automobil je Tesla 3. Najteži posao imao je žiri koji je odlučivao o izboru automobila godine, a trebao se odlučiti za jedno, među sedam nominiranih vozila. Sumiranjem rezultata, titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini ponijela je Mazda 3 (278 bodova), a slijede Peugeot 208 (253), Mercedes-Benz CLA (241), Opel Corsa (194), Škoda Scala (190), Toyota Corola (175) i Renault Clio (168).

Ipak, za nas su zvijezde večeri ipak bili najveći među najvećim – kamioni i autobusi. U konkurenciji kamiona za nagradu “BHTRUCK20” bili su nominirani:
Astra HD 9
BMC Tugra TGR
Ford F-Max
Iveco S-Way
Mercedes-Benz Actors

Najviše uspjeha među kandidatima imao je Astra HD9, koji je titulu preuzeo od prošlogodišnjeg pobjednika – Mercedes Actrosa.

I za nas najbitnije, u konkurenciji za titulu “BHBUS20” su bili:
BMC Neocity
Higer E8
Isuzu Citiport CNG
Mercedes-Benz Tourismo 16 RHD/2
VDL Citea SLF-120 Electric

Kao što se sa spiska vidi glavnu riječ su vodili gradski autobusi, a po prvi put su nominovana vozila sa alternativnim pogonima – Citiport sa pogonom na CNG te električna Citea i Higer. Zbrajanjem bodova pobjedu i titulu “BHBUS20” dobio je autobus VDL Citea SLF120 Electric. Žiri je prepoznao činjenicu da se i Bosnia i Hercegovina, barem na papiru trudi, da prati evropske trendove pa je pobjedu odnio autobus na električni pogon.

Gospodin Hasan Sarajlija, direktor kompanije Sejari d.o.o. koja je zastupnik brenda VDL Bus & Coach za BiH, je prilikom primanja nagrade za najbolji autobus u BiH istakao da je VDL najveći evropski proizvođač električnih autobusa i dodao: “Ovom nominacijom smo htjeli odškrinuti vrata nekom boljem prevozu posebno u Sarajevu, gdje smo bili svjedoci velikog zagađenja zraka. Nadamo se da će ovakvi autobusi biti što prije i na cestama ovdje god nas, prije svega našeg dragog grada.”

Ekipa portala BHBus.ba se ovom prilikom želi izviniti čitateljima zbog kvalitete videa u članku, ali zbog pozicije i osvjetljenja nismo ništa mogli uraditi.