Naslovnica Novosti Otokar će proizvoditi autobuse za Iveco

Otokar će proizvoditi autobuse za Iveco

819
0
PODIJELI

Iznenađujući potez na autobuskoj sceni – Iveco Bus potpisao je ugovor s turskim proizvođačem autobusa Otokar za proizvodnju proizvoda pod imenom Iveco Bus u Otokarovim pogonima u Sakariji u Turskoj. Ugovor je sklopljen s namjerom da Iveco Bus održava sve redovne aktivnosti na postojećim proizvodnim mjestima, ali traži proširenje svojih proizvodnih kapaciteta.

Otokarova fabrika u Sakariji počet će proizvoditi autobuse Iveco počevši od 2021. godine, a partnerstvo će pokriti sve postojeće modele u portfoliju Iveco Busa za međunarodnu distribuciju, kao i proizvodnju modela posebno namijenjenog tržištima u istočnoj Evropi, Africi, Srednjeg Istoka i Azije. Autobuse će pokretati motori FPT Industrial. Na postojećim proizvodnim mjestima Iveco Busa italijanska kompanija će zadržati sve redovne aktivnosti za svoje sadašnje i buduće generacije modela, uključujući dizajniranje i proizvodnju.

Sylvain Blaise, voditeljica odjela za globalne autobuse u CNH Industrial: “Zahvaljujući ovoj saradnji moći ćemo povećati naše proizvodne sposobnosti kako bismo odgovorili na trenutnu i buduću potražnju na tržištu i kako bismo podržali naš dalji rast. Na ovaj način nam se pruža prilika da zajedno radimo na budućem proširenju portfolija proizvoda. Pored toga, ovo partnerstvo će imati koristi od budućih tehnologija pogonskih postrojenja u razvoju na FPT Industrial.”

U svojoj izjavi u saopćenju za javnost generalni direktor Otokara Serdar Görgüç kaže da ovim sporazumom za proizvodnju Iveco Bus modela u pogonima Otokara, Otokar može djelovati puno efikasnije. Kaže da će Otokar nastaviti prodavati svoje autobuse na globalnom nivou. Nagovještava dugoročnu saradnju za koju je ovaj sporazum prvi korak.

U Otokarovoj fabrici u gradu Sakarija radi 2000 zaposlenih. Otokar je dio Koç grupe čiji kombinirani prihodi čine 8 posto turskog BDP-a, dok njegov izvoz iznosi 10 posto ukupnog izvoza Turske.