Naslovnica BHBus Info BHBus Info: Korištenje klima uređaja u vrijeme korona virusa

BHBus Info: Korištenje klima uređaja u vrijeme korona virusa

1261
0
PODIJELI

Svjedoci smo da korona virus postaje neizbježna tema, ali i problem u BiH, regiji i svijetu. Nakon što su turističke agencije i prevoznici doživjeli velike štete u prva dva mjeseca ove godine zbog otkaza grupa i aranžmana, dodatni problem je napravila i pojava prvih slučajeva zaraze i u BiH. Za sada stvari izgledaju prilično loše….

Da bismo dali adekvatan doprinos u ovoj cijeloj frci, opširnije ćemo opisati kako da se pravilno koristi sistem klimatizacije u gradskim autobusima. Prije toga svakako napominjemo da se pojačaju dezinfekcije svih vozila odgovarajućim sredstvima! Autobusi gradskog prevoza jedno su od kritičnih mjesta zaraze, zbog blizine ljudi koji putuju na posao i sa njega kao i velikog broja studenata i đaka. Uzimajući to u obzir, postavlja se pitanje kako treba koristiti klima-uređaje u gradskim autobusima i kako ih učinkovito dezinficirati?

Ispod vam donosimo uputstva kineskog proizvođača klima uređaja Cling, koji ima sjedšte u Zhengzhouu, istom gradu u kojem je sjedište i Yutonga.

Operativne preporuke za vrijeme trajanja virusa:
1 – Za vrijeme epidemije, ne preporučuje se korištenje klima uređaja u vozilu. Za postizanje efekta brze izmjene zraka u vozilu preporučuje se otvaranje prozora za ventilaciju ili korištenje krovnih ventilatora te poklopaca.

2 – Ne preporučuje se samostalno korištenje klima uređaja u vozilu za dobijanje svježeg zraka. Ako je ipak potrebna funkcija svježeg zraka dobijenog od klima uređaja, onda prozori i poklopci na krovu se moraju istovremeno otvoriti, što omogućava brzu cirkulaciju svježeg zraka unutar vozila i izbjegava se duže zadržavanje zraka iz klima uređaja koji može dovesti do zagađenja zraka u vozilu.

3 – Dezinficirajte kanale i sistem klimatizacije kao i difuzore za zrak ukoliko postoje.

4 – Ako morate koristiti klima uređaj za dobijanje svježeg zraka u vozilu (ako vozilo nema prozore, ventilatore ili krovne poklopce), molimo vas da učinite sljedeće:
a) Svakodnevno čistite filter klima uređaja van vozila bar jednom. Filter se može natopiti u dezinficijensu hlora sa efektivnom koncentracijom hlora od 250 mg/l-500 mg/1 L u trajanju od 30 minuta, a zatim ga isprati čistom vodom i osušiti prije upotrebe.
Napomena: Ne preporučuje se upotreba alkohola za dezinfekciju. Ako koristite alkohol, potrebno je 30 minuta da se potpuno ispari, a zatim provjerite i osušite filter prije upotrebe kako biste izbjegli potencijalne rizike od požara.
b) Neki klima uređaji su opremljeni funkcijama za pročišćavanje i dezinfekciju zraka, anionskim pročišćavanjem i dezinfekcijom ozona. Korisnici mogu povećati upotrebu ove funkcije za dezinfekciju i pročišćavanje zraka tokom prevoz.
c) Izlaz za zrak u području vozača treba biti zatvoren. Budući da vozač radi dugo na istom mjestu, preporučuje se otvaranje bočnog prozora za ubrizgavanje svježeg zraka u vozački radni prostor, kako bi se izbjeglo prenošenje virusa u vozačko područje.

Kolege, sretno nam svima!