Naslovnica Novosti Druga narudžba iz Njemačke za električne Irizar autobuse

Druga narudžba iz Njemačke za električne Irizar autobuse

899
0
PODIJELI

Konkurencija u sektoru električnih autobusa u Europi je sve jača, a španski proizvođač Irizar dobio je drugu narudžbu iz Njemačke za svoja vozila. Nakon što je grad Düsseldorf od Irizara naručio električna vozila, In-de-City-Bus GmbH (ICB) iz Frankfurta je naručio devet ie električnih zglobnih autobusa bez emisija dužine 18 metara. Irizar će također isporučuti devet interoperabilnih stanica za sporo punjenje.

Sa 560 kWh uskladištene energije i rasponom od 220 do 250 km, najnovija generacija Iriziar ie autobusa opremljena je s troja vrata, 46 sjedišta i dva prostora za invalidska ili dječija kolica. Vozila će se puniti preko već spomenutih devet interoperabilnih punjača opremljenih CCS Combo 2 adapterima u garažama preko noći.

Očekuje se da će prva vozila biti isporučena do kraja ove godine. Irizar proizvodi vlastite baterije i pruža im drugi životni vijek, omogućujući im ponovnu upotrebu nakon završetka životnog ciklusa autobusa, pretvarajući ih u uređaj za skladištenje energije u infrastrukturi za punjenje električnih vozila u različitim servisnim stanicama.

Kompanija ICB najveća je autobuska kompanija u Frankfurtu s voznim parkom od preko 160 autobusa sa niskim nivoom emisija, koji prevoze više od 31 milion putnika svake godine. Od ranije se u voznom parku nalaze i električni Solaris autobusi. Grad Frankfurt na Majni slijedi cilj da sav autobuski saobraćaj do 2030. godine bude sa vozilima na alternativne pogone.