Naslovnica Novosti Mercedes eCitaro nosilac oznake “Blue angel”

Mercedes eCitaro nosilac oznake “Blue angel”

1014
0
PODIJELI

Blue angel (Plavi anđeo) je ekološki znak savezne vlade Njemačke još od 1978. godine. Ova oznaka postavlja standarde za ekološki prihvatljiv dizajn proizvoda. Eko-oznaka postoji već 40 godina i smatra se pouzdanim vodičem za održiviju potrošnju. Mercedes je nedavno isporučio prva vozila eCitaro sa oznakom “Blue Angel” u njemački grad Jena.

Ekološku oznaku “Blue Angel” dodjeljuju nezavisne institucije. eCitaro je prvi potpuno električni gradski autobus koji ima ovu ekološku oznaku. Jenaer Nahverkehr GmbH je prvi prevoznik koji je dobio ova vozila sa ovom oznakom. Kompanija upravlja lokalnim javnim prevozom u gradu sa voznim parkom koji uključuje 43 gradska autobusa na 13 linija. Jena je treći najveći grad po broju stanovnika u pokrajini Tiringija.

Treba proći kroz nekoliko faza prije nego što se ekološka oznaka “Blue Angel” može dodijeliti. Na primjer, svi električni autobusi moraju pokazati minimalni kapacitet za svoje visokonaponske baterije. Dalji preduvjeti uključuju garanciju od najmanje pet godina ili pređenih 200.000 kilometara na baterijama, mogućnost da ih kasnije vratite, nerazornu promjenu baterija i dostupnost zamjenskih komponenti do deset godina nakon završetka proizvodnje. Pored ovoga, udio teških metala u baterijama je strogo ograničen. Zahtjevi također pokrivaju cjelokupne ekološke kriterije vozila. U bojama i presvlakama, na primjer, nisu dozvoljena jedinjenja olova, hrom-oksida ili kadmijuma. Od početka ove godine dozvoljeni su samo prirodni rashladni uređaji za klimatizacijske uređaje.

Uslove ispunjenja i dodjele ove ekološke oznake prate četiri renomirane i nezavisne institucije. Vlasnik oznake je njemačko savezno ministarstvo za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost. Njemačka agencija za zaštitu okoliša razvija tehničke kriterije i propisuje kriterije za dodjelu nagrada. Tijelo koje donosi odluku je žiri za zaštitu okoliša s predstavnicima brojnih javnih institucija. Neprofitna kompanija RAL GmbH izdaje ekološki pečat “Blue angel”.