Naslovnica Novosti U dvije njemačke kompanije stižu Solaris autobusi na vodonik

U dvije njemačke kompanije stižu Solaris autobusi na vodonik

854
0
PODIJELI

Solaris Urbino 12 hydrogen, koji je debitovao sredinom prošle godine, već uspješno pronalazi nove kupce. Najnoviji kupci dolaze iz Njemačke i radi se o kompanijama WSW Mobil GmbH sa sjedištem u Wuppertalu i RVK Köln, koji zajedno čine Verkehrsverbund Rhein-Ruhr. Solaris Bus & Coach će im ukupno isporučiti 25 gradskih autobusa koji koriste vodonik kao pogon.

Deset od 25 autobusa će se koristiti u Wuppertalu, dok će preostalih 15 voziti na linijama koje servisira RVK Köln u obližnjem Kelnu. Prvi od naručenih inovativnih autobusa Solaris Urbino 12 hydrogen stići će u oba grada ove godine. Preostala vozila bit će predana na korištenje u ove dvije kompanije do kraja 2021. godine.

Ekološki Solaris Urbino 12 hydrogen, koji je namijenjen njemačkim prevoznicima, koristi skup gorivnih ćelija snage 70 kW za pogon. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja se koristi u njima, autobusi će biti u stanju preći do 350 km jednim punjenjem. U vodoničnoj gorivnoj ćeliji, električna energija se stvara u procesu obrnute elektrolize, a zatim se prenosi izravno na pogonski vod. Jedini nusproizvodi hemijske reakcije u gorivnoj ćeliji su toplina i para. Stoga vozila ne stvaraju nikakve štetne tvari.

Autobusi s vodonikom iz fabrike u Bolechowu također će biti opremljeni vučnom baterijom Solaris High Power kapaciteta oko 30 kWh koja će podržavati gorivnu ćeliju kad god potražnja za električnom energijom bude veća. Baterija će se napuniti energijom dobijenom od vodonika i energijom koja se ponovo prikuplja tokom kočenja. Električna snaga nastala kao rezultat elektrolize pokreće osovinu sa integrisanim električnim motorima.

Urbino 12 hydrogen sadrži vrhunska rješenja i u pogledu tehnologije skladištenja vodika. Element se nakuplja u plinovitom obliku pod pritiskom od 350 atmosfera u pet rezervoara nove generacije na krovu autobusa. Skup kompozitnih rezervoara tipa 4, postavljen uzdužno iznad prve osovine vozila, ima zapreminu od 1560 l i osigurava kapacitet skladištenja vodonika od 37,5 kg. Pored rješenja koja se primjenjuju u većini modernih gradskih autobusa i koja predstavljaju opremu koja se redovno viđa u vozilima Solarisa, poput klima uređaja, modernih CCTV kamera i naprednog sistema informisanja putnika, poljski proizvođač će implementirati niz najsavremenije tehnologije u svom inovativnom Urbino 12 hydrogen autobusu s ciljem da olakša rad vozača.

To uključuje prije svega sustav MobilEye Shield +, koji omogućava vozaču da više vidi zahvaljujući kamerama postavljenim izvan vozila i na taj način značajno poboljšava sigurnost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Kamere otkrivaju pješake i bicikliste u mrtvom uglu, što je posebno važno tokom skretanja. U takvom slučaju sistem upozorava vozača akustičnim upozorenjima i svjetlosnim signalima. Nadalje, uređaj na sličan način informiše vozača o svakom pješaku i biciklisti koji se nalazi do 80 cm od autobusa. MobilEye Shield + reagira i kada vozilo napusti traku bez odgovarajuće signalizacije prije toga ili kada je udaljenost vozila ispred premala. Sistem također upozorava vozača na rizike sudara, prepoznaje ograničenja brzine i signalizira ih vozaču na zaslonu.

Klijent WSW Mobil GmbH sa sjedištem u Wuppertalu također se odlučio za opremanje svojih vozila sa sistemom eSConnect koji poboljšava upravljanje voznim parkom. Sistem eSConnect osigurava daljinski pristup ažuriranim podacima o vozilu, što prevoznicima omogućava brzo reagiranje na potencijalne neispravnosti i bolju kontrolu nad rasponima vožnje. Nadalje, ovaj sistem nudi mogućnost generiranja personaliziranih izvještaja s historijom vozila i potpuni pristup sporadično prikazanim upozorenjima i radnim karakteristikama vozila. Zahvaljujući njihovoj analizi moguće je zakazati rad flote osiguravajući najveću operativnost.

Zahvaljujući naručivanju vozila sa pogonom na vodonik i zahvaljujući inovativnoj konfiguraciji naručenog proizvoda, neka od tehnološki najnaprednijih vozila koja su dostupna na tržištu uskoro će se pojaviti na ulicama dvaju njemačkih gradova. Italijanski prevoznik SASA Bolzano je prva kompanija koja je naručila Solaris Urbino 12 hydrogen autobuse, a ova isporuka bit će obavljena prije kraja ove godine.