Naslovnica Novosti Singapur odbacio dizelske autobuse

Singapur odbacio dizelske autobuse

939
0
PODIJELI

U Singapuru nema budućnosti za dizelske autobuse. Ova država će od sada kupovati samo električne ili hibridne autobuse. Cilj? Potpuna elektrificirana autobuska flota do 2040. godine. Ambiciozan cilj, jer u Singapuru postoji oko 5400 autobusa koji će biti zamjenjeni u idućih dvadeset godina (270 godišnje po gruboj računici). Osim autobusa, vlasti Singapura planiraju i prelazak taksi operatera na električna vozila. Singapur je također mjesto na kojem je Volvo Buses u martu 2019. godine odlučio predstaviti svoj 12-metarski autonomni autobus, izgrađen na temelju standardnog Volvo 7900 Electric.

Od marta prošle godine u Singapuru je raspoređeno 50 hibridnih autobusa Volvo 7900 Hybrid, a u toku je isporuka i 60 potpuno električnih autobusa. Narudžba za ukupno 110 vozila finalizirana je krajem 2018. godine, kada je Singapurska uprava za kopneni transport (LTA) dodijelila ugovor trojici različitih ponuđača (BYD, ST Engineering i Yutong-NARI), u ukupnom iznosu od 50,6 miliona američkih dolara. ABB je izabran za napajanje vozila koja će isporučiti ST Engineering i BYD. Vlasti će vozila dodjeliti prevoznicima SBS Transit, SMRT Buses, Tower Transit i Go-Ahead Singapore.

ABB će isporučiti punjače snage 450 kW s instalacijom, građevinskim radovima i upravljanjem projektima. Na temelju platforme za punjenje OppCharge, ovaj sistem će omogućiti da se električni autobusi brzo djelomično napune u manje od deset minuta na ključnim stanicama s automatiziranom vezom na krovu. Također, ABB će osigurati deset sistema za punjenje od 150 kW za noćno punjenje u garažama. Do dva električna autobusa mogu se sukcesivno priključiti i napuniti dok su parkirani u remizi.

Lokalne kompanije su već ranije testirali električne autobuse. Između novembra 2016. i maja 2017. godine, kompanija Go-Ahead je testirala BYD K9, a prethodna ispitivanja u Singapuru uključivala su hibridne autobuse kao što su Sunlong SLK6121UF14H, Zhongtong LCK6121G HEV i Volvo B5RLE Hybrid.