Naslovnica Novosti MAN Lion's City E dobitnik nagrade za dizajn

MAN Lion's City E dobitnik nagrade za dizajn

1060
0
PODIJELI

Petu godina zaredom MAN Truck & Bus osvaja IF nagradu za dizajn. A ovogodišnji pobjednik je… Lion's City E. Potpuno električni autobus iz MAN-ove ponude dobitnik je IF Gold nagrade u kategoriji “Automobil / Vozilo / Bicikl”. O nagradi je odlučivao žiri od 78 međunarodnih stručnjaka za dizajn iz više od 20 zemalja. Zvanična ceremonija dodjele održat će se u Berlinu 4. maja.Žiri je pozitivno procijenio i estetiku vozila i visoku kvalitetu materijala koji se koriste za konstrukciju električnog Lava. “Što se tiče eksterijera vozila, impresionirani smo prepoznatljivom optičkom grupom marke MAN i važnom upotrebom staklenih površina za poboljšanje svjetline unutrašnjosti”, kazali su iz žirija. “Unutrašnjost vozila odlikuju kvalitetni materijali i odličan nivo svjetlosti, a poseban utisak ostavlja zahvaljujući modernoj kombinaciji boja materijala i završnih obrada”.

Predstavljen prvi put na IAA 2018., MAN Lion's City E opremljen je modularnim baterijama kapaciteta od 480 kWh koje osiguravaju domet od 200 do maksimalnih 270 km u povoljnim uslovima. Ovaj model počet će sa serijskom proizvodnjom u drugoj polovini 2020. godine.

Nagrada iF Design je međunarodno priznata oznaka za dobar dizajn i dodjeljuje se od 1953. godine. Nagrađeni su izabrani na temelju fiksnih kriterija, kao što su vanjski izgled i oblik proizvoda, kao i aspekata kao što je nivo inovacija, ergonomije, funkcionalnosti i životne sredine. MAN je pobjednik od 1953. godine i od tada je prikupio 15 iF Design Awards, od kojih su četiri bile iF Gold Awards. U 2016. godini iF nagrada za dizajn dodijeljena je MAN Lion's Intercity, 2017. dobitnik je bio Neoplan Tourliner, 2018. MAN Lion's Coach, a 2019. MAN Lion's City. MAN Lion's City E predstavlja petog uzastopnog dobitnika ove nagrade za MAN Truck & Bus.