Naslovnica Novosti MCI testira u Kanadi električni turistički autobus

MCI testira u Kanadi električni turistički autobus

908
0
PODIJELI

Prvi put na kanadskim cestama pojavio se električni turistički autobus. Radi se MCI D45 CRTe LE, električnom autobusu kojeg je Flixbus već testirao u oktobru 2019. godine. Sredinom marta ovaj je autobus radio na dužim linijama kroz Kanadu davajući vrijedne informacije i pokazujući svoje performanse.Kompainja Coach Atlantic Maritime Bus prva je koja je provozala ovakav tip autobusa u Kanadu, doduše u pilot-projektu, ali na redovnim linijama. Na prvoj vožnji su učestvovali i vladini službenici, prevoznici i stručnjaci za održivost. Autobuska kompanija tvrdi da će u svoj rad uvesti električna vozila na baterije do 2022. godine.

MCI nudi dva električna modela na baterije. Model J4500e, koji je fokusiran na turizam i ugovorene vanredne linije, zahvaljujući visokoj konfiguraciji poda ima opciju dodavanja više baterija kako bi se dostigao kapacitet od 544 kWh i proširio domet na više od 370 km. Isporuke ovog vozila se očekuju krajem ove godine. Model D45 CRTe LE sadrži patentirani LE (Low Entry) ulaz s prostorom za sjedenje i rampom. Ova značajka poboljšava iskustvo sa ulazom i izlazom putnika s invaliditetom te povećava ukupnu mobilnost i na tržištu će biti dostupan od 2021. godine.

Električni autobus ima Siemens 750V električni pogon snage 350 KS. Energija dolazi iz sistema za skladištenje energije od 389 kWh, izgrađenog na ultra-energetskoj NMC litijum-jonskoj ćelijskoj platformi iz američke kompanije XALT Energy. Oba modela dijele istu električnu platformu. Inžinjerski tim MCI-ja proveo je posljednje dvije godine testirajući prva MCI-jeva električna vozila na baterije u raznim cestovnim i vremenskim uslovima, uključujući ekstremnu hladnoću i snijeg na sjevernom poluotoku Michigana, tokom 2019. godine.

Coach Atlantic Maritime Bus će također testirati najnoviju MCI-jevu tehnologiju sigurnosti i upravljanja voznim parkom na novom modelu MCI D45 CRTe LE sa 54 sjedišta, uključujući prednosti MCI Connect Telematicsa. Novi dijagnostički sistem MCI-ja, koji će biti dio standardne opreme od 2021. godine, mjerit će ključne parametre performansi, uključujući udaljenost i vrijeme na liniji, pomoćne sisteme i efikasnost baterije. Prikupljeni podaci bit će korišteni za pomoć Coach Atlantic Maritime Bus da planira svoje buduće potrebe za voznim parkom.

“Vožnja autobusom već je najodrživiji oblik putovanja na daljinu. Sada, MCI-jevim opredjeljenjem za električnu energiju možemo transformirati naše zajednice i još više smanjiti trag ugljika”, rekao je Mike Cassidy, direktor Cassidy Group, vlasnik Coach Atlantic Maritime Bus.

“Električni doba MCI-ja je stiglo!”, rekao je Ian Smart, predsjednik MCI-ja, te nastavio: “Podržani opsežnim testiranjem i tehničkom stručnošću, robusnom podrškom za dijelove i električnom obukom dostupnom tehničarima prevoznika, naša CHARGE linija modela je spremna da služi inovatorima poput Coach Atlantic Maritime Bus sa dugoročnom pouzdanošću. MCI je počašćen saradnjom sa Coach Atlantic Maritime Bus u ovom prelomnom trenutku u Kanadi.”