Naslovnica Novosti Kutsenits E-Solar City za Austriju i Njemačku

Kutsenits E-Solar City za Austriju i Njemačku

1060
0
PODIJELI

Austrijski proizvođač vozila Kutsenits u martu je isporučio šest svojih novih vozila u Austriju i Njemačku. Sva isporučena vozila su električni gradski minibusi, a pet od šest vozila isporučeno je u Austriju. Tri vozila E-Solar City II, kapaciteta 27 putnika, u Austriji je preuzela kompanija Blaguss sa sjedištem u Mattersburgu. Na ovaj način je nastavljenja dugogodišnja saradnja ovog proizvođača i Blagussa. Model E-Solar City III, kapaciteta 34 putnika, isporučen je kompaniji Dr. Richard u Villachu, dok je peto, također model E-Solar City III, električno vozilo isporučeno kompaniji MVG Kapfenberg u gradu Trofaiach. Njemački RVK Köln preuzeo je  električno vozilo koje će se koristiti kao muzejsko vozilo. Ovo vozilo ima nosivost od 1.700 kg i ukupnu masu samo 4.250 kg pa se može voziti i sa položenom B kategorijom.

Glavne značajke svih ovih vozila uključuju proširenje asortimana zahvaljujući solarnim pločama koje napajaju sekundarnu bateriju. Grijanje i klimatizacija je u velikoj mjeri upravljano solarnom energijom. Iz tog razloga se do šest solarnih panela nalazi na krovu i zadnjem dijelu vozila. Za pogon se Kutsenits oslonio na već provjerenu Renault-Nissan tehnologiju.

Kutsenitsovi električni autobusi E-Solar već su u upotrebi, ili će uskoro biti, u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Kipru, gdje se radi o vozilima sa volanom na desnoj strani.