Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti Rale turs

BHBus u posjeti Rale turs

3855
0
PODIJELI

Protekli period smo iskoristili za razgovor sa Dragomirom Railićem, direktorom kompanje Rale turs iz Banja Luke, a s ciljem predstavljanja spomenute kompanije. Rale turs, kao kompanija za prevoz putnika, je osnovana 2002. godine od strane gopode Milorada i Dragomira Railića. Već od samih početaka fokus je bio na gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Kao i svi u tom periodu, u rad se krenulo sa TAMovima. Nešto kasnije su u vozni park stigli moderniji Steyri i Graf & Stift autobusi. “Od samih početaka, tj. od 2002. godine smo prisutni u gradsko-prigradskom prevozu u i oko Banja Luke. Danas radimo na preko deset linija i posjedujemo vozni park od preko 30 vozila”, započeo je razgovor za naš portal gospodin Dragomir Railić, direktor kompanije, te nastavio: “Danas naš rad obavljamo na dvije lokacije – na adresi Vidovdanska bb se nalazi naša kancelarija, a na lokaciji u ulici Paje Jovanovića imamo veliki plac na čijem parkingu se nalaze naša vozila uz nezaobilazne radionice, kanale, lager rezervnih dijelova i praonicu. Dakle, osposobljeni smo sa svim potrebnim za moderno i funkcionalno obavljanje ove djelatnosti.”

Zanimalo nas je koliko firma danas broji zaposlenih, kakva je struktura voznog parka i koliko u prosjeku radi vozila radnim danom na spomenutih desetak linija, na što smo od gospodina Railića dobili odgovor: “Danas naša kompanija broji 35 zaposlenih, od čega je prirodno najviše vozača. Na našim linijama u prosjeku radi oko 15-tak vozila što je dovoljno da se zadovolje sve potrebe kako polazaka tako i putnika. Što se tiče našeg voznog parka, uz pokoji izuzetak, uglavnom se radi o MAN vozilima. Razlog tome je dobra eksploatacijska vrijednost i funkcionalnost tih vozila kao i troškovi održavanja i ekonomija u potrošnji goriva ovih vozila. Osim MAN vozila, tu se nalaze još i dva Mercedes minibusa – Sprinter i Vario u prigradsko-gradskoj izvedbi.” Dio voznog parka detaljno možete pogledati u fotogaleriji ispod teksta.

Okosnicu voznog parka čine modeli Lion's City, Lion's Comfort i odnedavno Lion's Regio. Vrijedi istaći i da je kompanija Rale turs prva u Bosni i Hercegovini koja je svoj vozni park obogatila sa kratkim modelom Lion's City M (A76) novije generacije. Kako su nam iz kompanije rekli, spremaju se za nadolazeći tender za gradske i prigradske linije u Banja Luci pa su shodno tome svoj vozni park značajno obnovili i podmladili. Prije svega tu se misli na dolazak većeg broja Euro 4 i Euro 5/EEV vozila, uz spomenuti već kratki Lion's City M, a najaktivniji period bio je februar kada je stiglo pet vozila. Nažalost, trenutni proces obnove je zaustavljen uslijed pojave korona virusa i proglašenja pandemije te obustave prevoza.

“Jako smo zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima i početak ove 2020. godine je bio relativno dobar pa smo s tim u vezi i krenuli u proces obnove i modernizacije flote. Međutim, pojava korona virusa i proglašenje pandemije sa svim što ona nosi uzrokovali su trenutno obustavljanje svih daljih aktivnosti.”, pojasnio je gospodin Railić. Kada smo se dotakli i situacije sa korona virusom, zanimalo nas je i da li je bilo otkaza zbig činjenice da kompanija ne radi, na što smo dobili odgovor da niko nije otpušten i da su svi zadržali svoja radna mjesta: “Imamo takav dogovor da smo zadržali sve zaposlene, jer su oni ogledalo firme i nastojimo da uprkos svim problemima održimo taj dogovor. Ovu situaciju smo naravno iskoristili da detaljno dezinfikujemo sva naša vozila i kancelarije. Nažalost, čak i kada se krene sa radom ponovo, a nadamo se da bi to moglo biti sredinom maja, situacija opet neće  biti dobra, jer će trebati dosta vremena da se sve vrati na prijašnje stanje”, zaključio je Railić.

Za kraj nas je zanimalo da li kompanija planira proširenje na segment turističkog prevoza i kakav je generalno dugoročni plan kompanije? Gospodin Railić nam je rekao: “Kako smo spomenuli gradsko-prigradski sektor ostaje primarni fokus naše kompanije i naših planova. Svakako, obnova voznog parka je konstantna i stalno radimo na tome. O ponovnom uspostavljanju međunarodnih linija nismo razmišljali što ne možemo reći za turistički prevoz. Planovi su postojali da proširimo djelatnost i u tom segmentu i nabavimo odgovarajuće vozilo, međutim korona virus je prekinula dalje planiranje i za sada neće biti pomaka u tome smjeru.”

Zahvaljujemo se gospodinu Railiću na odvojenom vremenu za naš portal i prilici da prezentuje svoju firmu te im želimo da se što prije i što uspješnije ponovo vrate na ceste i svojim svakodnevnim obavezama!