Naslovnica BHBus Info Turistički radnici defileom praznih autobusa poručuju: Pomozite turizmu!

Turistički radnici defileom praznih autobusa poručuju: Pomozite turizmu!

2480
0
PODIJELI

Danas u podne su seu Sarajevu ispred Zemaljskog muzeja BiH okupili prevoznici, turističke agencije i hotelijeri koji žele skrenuti pažnju na izrazito tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru, koju je uzrokovala pandemija koronavirusa. Okupljeni su uz kofere na muzejskom trgu, a kasnije i defile autobusa, poslali poruku i apel vlastima: “Ne zaboravljajte na granu turizma, ona pokreće 67 drugih grana u državi. Podržite nas!”.

“Mi smo svoje zahtjeve dali u privrednom smislu. Nijedan pravni okvir nijedne države na svijetu nije predvidio ovu situaciju. Svi zakoni koji vrijede u turizmu, kao i zakoni o potrošačima i drugi slični njima su stavljeni van snage. Mi želimo da pošaljemo poruku našim klijentima koji su platili aranžmane i aviokarte za ljetovanje u ovoj godini da njihov novac neće propasti. On će biti iskorišten u iste ili neke druge aranžmane, a u slučaju da to ne uspijemo u dogovorenom roku, njima će novac biti vraćen”, rekao je za medije predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH Zoran Bibanović.

Traže podršku od države uz objašnjenje da to zaslužuju svi oni koji redovno plaćaju porez, doprinose i sve ostalo. Svoje zahtjeve smatraju realnim i očekuju odgovore na njih. “Kritikujemo vlast koja je zaboravila granu turizma. Svi znamo da kada pokrenemo turizam ujedno pokrećemo i 67 drugih grana. Međutim, ova nam je pandemija pokazala i da smo mi kao turistička zajednica razjedinjeni, odnosno da nema tog sistemskog udruživanja”, rekla je Aida Terzić, direktorica hotela Pino Nature. Terzić dodaje kako je potrebno imati udruženje svih turističkih radnika koji će činiti jedan lanac.

“Nama pravno i formalno nije zabranjeno djelovanje. Ali, zabranjena su putovanja, zatvorene granice… Ovi ljudi koji su se danas ovdje okupili nisu zaslužili ovakav tretman. Vjerovatno da su naše vlasti, baveći se prvobitno zdravljem građana, što bih zaista pohvalila, zaboravili na nas. Grana turizma nije pogođena tek u martu, turistički sektor je pogođen već u januaru”, objašnjava Terzić. Dodaje kako očekuju da će ih vlast tretirati jednako kao ostale: “Nadamo se da neće zaboraviti ovu granu koja pokreće toliko drugih, kao i da će je uključiti u svoje planove”.

“Spremni smo, želimo i moramo obavljati svoje radne zadatke. Tu poruku želimo poslati nadležnima. Dakle, apelujemo na nadležne da nam omoguće nesmetan rad, da nastavimo doprinositi društvu i razvoju države. Za početak mislim da trebaju raditi na pokretanju turizma unutar granica države”, kaže Emir Hukić.

Podsjetimo, oni smatraju da su moratoriji na kredite pomoć, ali za njihove zaposlenike to nažalost ništa ne znači, jer ne znači prihod.

Portal BHBus.ba koji je učestvovao u organizaciji današnjeg okupljanja želi da se zahvali svim prevoznicima koji su danas došli, u prvom redu prevoznicima van Sarajeva. Također, želimo i da se zahvalimo svim prevoznicima koji su van Sarajeva i koji su nam se javili sa riječima podrške i nadom da će se organizovati jedan skup na nivou cijele države i u isto vrijeme. Danas je počelo, a za dalje ćemo vidjeti. Prvi potez je povučen, sada su nadležni na potezu.