Naslovnica Novosti Prvi Solaris Urbino krenuo prema Hrvatskoj

Prvi Solaris Urbino krenuo prema Hrvatskoj

1256
0
PODIJELI

U Hrvatsku stiže prvi od 11 novih autobusa poljskog proizvođača Solaris. Radi se o modelu Urbino 12 naručenih od strane dubrovačkog gradskog prevoznika Libertas d.o.o. Uskoro slijedi službena isporuka što znači da će Dubrovnik stići obnoviti postojeću flotu gradskih autobusa prije početka turističke sezone.

Libertas Dubrovnik d.o.o. raspisao je tender za nabavku 11 niskopodnih gradskih autobusa još krajem 2018. godine. Solaris Bus & Coach S.A. pripremio je ponudu, koja se u postupku detaljne evaluacije pokazala najboljom kako iz komercijalnih, tako i tehničkih aspekata. Vrijednost posla je nešto ispod 2,4 miliona eura, a ponuda uključuje i četverogodišnju garanciju na vozila. Nabava će biti u potpunosti  finansirana preko EU fondova.

Vozila su opremljena ekološkim dizelskim motorima koji ispunjavaju vrlo restriktivne Euro 6 standarde. Troja dvokrilna vrata će olakšati efikasnu razmjenu putnika. Poljski proizvođač je prema zahtjevima klijenta opremio svoja vozila sa klima sistemom, unutrašnjim i vanjskim LED osvjetljenjem i sveobuhvatnim informacionim sistemom za putnike.

Autobuse će isporučiti kompanija Wawa d.o.o. iz Samoborskih Novaka, koja je zastupnik ovog poljskog proizvođača za područje Hrvatske. Osim što je je ekskluzivni predstavnik kompanije Solaris Bus & Coach S.A. u Republici Hrvatskoj, Wawa d.o.o. kao kompanija ima preko 10 godina iskustva primjene elektro vozila i isporuke rješenja elektromobilnosti. Brojnim referencama u privatnom i javnom sektoru, Wawa je stručan i pouzdan partner za realizaciju najsloženijih projekata urbane mobilnosti.

Vrijedi napomenuti i da je električna verzija ovog modela – Solaris Urbino 12 Electric – dobitnik nagrade Bus of the Year 2017.

izvor: wawa.hr/BHBus.ba