Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Dva potpuno nova autobusa obogatili flotu Livno busa

EKSKLUZIVNO: Dva potpuno nova autobusa obogatili flotu Livno busa

4404
0
PODIJELI

Nagovještaj boljih vremena za prevoznike najavio je set ublažavajućih mjera u vezi korona virusa, kao i pokretanje gradskih, međugradskih te vanrednih međunarodnih polazaka. Još jedan pokazatelj da bolja vremena stižu je i činjenica da su prevoznici već počeli sa kupovinom vozila. Tako je jučer u MAN Importer izvršena svečana primopredaja dva potpuno nova autobusa kompaniji Livno bus. Radi se o MAN Lion's Coach i Neoplan Tourliner autobusima uz napomenu da se radi o 13-metarskoj izvedbi Tourlinera čime je Livno bus postao prvi na Balkanu koji ima ovaj tip autobusa.

Oba vozila su isporučena u skoro istoj opremi, gdje treba istaći da je oprema u potpunosti personalizirana prema zahtjevima kompanije Livno bus. Tako su oba vozila u istoj tamno sivoj metalik boji, a pogoni ih i isti pogonski sklop. On se sastoji od MAN Euro 6D motora koji isporučuje 346 kW/470 KS u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem koji ima 12 brzina. Pošto je Tourliner nešto duži samim tim ima i veći kapacitet prtljage 13,2 m3 , u odnosu na MAN koji ima opet sasvim solidnih 11,7 m3.  Osim zanimljivih šema na svojim autobusima, još jedna stvar koju je Livno bus “standardizirao” za svoja vozila su i Alcoa DuraBright felge koje su na svim vozilima. Novina koja je uvedena na ovim autobusima su i Mobitec LED displeji koji će služiti i kao informacioni i kao linijski displeji.

Vozila su opremljena rezervoarima kapaciteta 705 litara dizela i 60 litara AdBlue. Oba vozila imaju full LED rasvjetu koju čine glavna svjetla, dnevna svjetla, pokazivači smjera i pozicijska svjetla. Bočni prednji pokazivači smjera su također u LED izvedbi, a prednja svjetla za maglu integrirana su u prednji branik. Motorni prostor također ima svoju rasvjetu, a cjelokupna unutrašnja rasvjeta je također u LED izvedbi.

Nova generacija i Lion's Coach i Tourliner autobusa donosi, osim novog dizajna, i novu generaciju sigurnosnim aktivnih i pasivnih sistema koji će paziti na sigurnost svojih putnika, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Pored standardnih sistema kao što su ZF intarder, Elektronski sistem kočnica (EBS) s ABS, ASR i ESP sistemima, vozilo je opremljeno i sa EVBec visokoučinkovitom motornom kočnicom koja je elektronski regulirana te sa sistemima ESP – elektronski sistem stabilnosti, LGS (Lane guard system) – sistem zvučnog upozorenja u slučaju nekontroliranog napuštanja vozne trake i EBA (Emergency brake assist) – aktivna pomoć pri kočenju u kritičnim situacijama, bez opcije isključenja. Također, kamere za vožnju unazad i zvučni signal prilikom vožnje unazad su dio opreme.

Zbog različite dužine, različiti su i kapaciteti vozila. MAN Lion's Coach ima kapacitet od 49+1+1, dok Neoplan Tourliner ima nešto veći kapacitet koji iznosi 55+1+1. Kao i vanjski dio, i unutrašnjost je u potpunosti ista. Sjedišta su najluksuznija u ponudi Kiel Exclussivo Plus, koja su opremljena sa sigurnosni pojasevima, kederom od kože, dodatnim bočnim jastucima “falte”, naslonima za glavu od kože i koji su podesivi po visini te standardnim mrežicama za lične stvari, rukonaslonima, naslonima za noge i preklopnim stolićem sa držačem za tablem ili mobitel. Sjedišta su u rađena u kombinaciji sa narandžastim detaljima, zaštitnom bojom Livno busa. Jedina razlika u sjedištima u ova dva busa su amblemi MAN i Neoplan na naslonjaču.

Vozači će također uživati u vožnji zahvaljujući Isringhausen sjedištu koje je ergonomsko i prilagodljivo vozaču. Opremljeno je također i sa mikrofonom, grijanjem, a urađeno je u LederLux kombinaciji da se prati ostatak luksuzne opreme u vozilu. Za odmor, vozači će moći koristiti i kabinu kod drugih vrata koja je opremljena i klima uređajem.

Pod je urađen u kombinaciji tamne drvene obloge sa tepisima. zavjese u vozilu su također personalizirane pa su u kombinaciji narandžaste i srebrene boje. Od ostale opreme koja će biti na raspolaganju putnicima je frižider smješten u prednjem dijelu vozila, WC sa senzorom dima, Konvekta klima uređaj, Spheros termo grijanje, audio/video sistem sa dva LCD monitora od 19 inči, a putnici će tokom putovanja moći uživati i u svojim elektroničkim uređajima zahvaljući utičnicama od 230 V ispod svakog reda sjedišta.

Iz kompanije su poručili da ih je korona virus malo poremetila u ispunjavanju planova, ali da se konstantno ide naprijed. Sa ovom akvizicijom se ne staje i već se planiraju novi projekti. Primljeno je šest novih vozača i ekipa je znatno proširena, a nova vozila će raditi nove linije prema Hrvatskoj i Njemačkoj kao i neke vanredne linije.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!