Naslovnica Novosti MAZ predstavio svoj prvi električni autobus

MAZ predstavio svoj prvi električni autobus

1112
0
PODIJELI

Bjeloruski proizvođač autobusa MAZ (Minsky Avtomobilnyi Zavod) napravio je i predstavio svoj prvi električni autobus. Vozilo nosi naziv MAZ 303E10 i radi se o niskopodnom električnom autobusu koji ima dometom do 300 km. Ovaj novi model pokreće ZF CeTrax pogon kapaciteta 300 kW. U usporedbi s dizel verzijom, novi e-bus ima panoramske prozore koji su gotovo za trećinu veći. Konstrukcijski okvir izrađen je od čeličnih cijevi otpornih na koroziju s posebnim presjekom za povećanje nosivosti.

Baterije kapaciteta 285 kWh mogu se napuniti iz utičnice od 380 V ili na posebnoj stanici s CCS2 Combo utičnicom. Za punjenje baterije na maksimalnom naponu potrebna su četiri sata. ZF CeTrax je električni središnji pogon snage 300 kW. Novi MAZ koristi električno grijanje, što ga čini potpuno ekološkim. Klima uređaj se može koristiti za hlađenje ili grijanje na različite načine.

Novi model zasnovan je na autobusu treće generacije modela MAZ 303. Vanjske dimenzije su: dužina 12,43 metara, širina 2,55 metara i visina 3,3 metara. Može primiti do 70 putnika od čega je 30 sjedećih, a vozilo posjeduje i rasklopivu rampu za korisnike invalidskih i dječijih kolica. Prateći evropske trendove, sva sjedišta su opremljena USB priključcima. Kabina vozača opremljena je digitalnom instrument tablom sa naprednih tehnologijama kao što su senzor za kišu, svjetlosni senzori, ECAS i EBS sigurnosni sistemi.