Naslovnica Novosti Leipzig prelazi na električni prevoz sa VDL autobusima

Leipzig prelazi na električni prevoz sa VDL autobusima

925
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach isporučit će 21 Citea SLF-120 Electric autobus i pripadajuću infrastrukturu za punjenje LVB-u, Leipzigovom javnom prevozniku. Vozila će se isporučivati ​​od kraja 2020. godine i radit će na linijama 74, 76 i 89. Postepeno će i linija 60 postati električna. LVB je opredijeljen za razvoj prve tri potpuno električne autobuske linije u skladu s gradskim okolišnim ciljevima.

“Već 2018. godine Nadzorni odbor LVB-a odlučio je postepeno kupovati električne autobuse. Zadovoljni smo što sada možemo poduzeti ovaj važan korak i zajedno s VDL Bus & Coach bv dati daljnji aktivni doprinos zaštiti okoliša cgrada Leipziga”, kazao je Ronald Juhrs, generalni direktor za tehnologiju i poslovanje LVB-a. Boris Höltermann, generalni direktor VDL Bus & Coach Deutschland GmbH, s ponosom nastavlja, “Saradnja koja je započela 2012. dostigla je visoku točku. Veoma smo zadovoljni ukazanim povjerenjem! Naša mreža električnih vozila proširuje se i na novog jakog pratnera – LVB.”

21 VDL Citea SLF-120 Electric dugačke su 12 metara i opremljene baterijom od 216 kWh. Vozila imaju konfiguraciju sa troja vrata. Kao rezultat, ovaj e-bus ima optimalan protok putnika i stoga je idealno prilagođen za gradski i regionalni saobraćaj. Vozila se tokom dana brzo pune uz pomoć pantografa na krovu. Noću se autobusi pune u garaži preko sistema za punjenje. Zahvaljujući laganom konceptu Citee Electric, operativni troškovi su veoma niski i maksimalni “Profit of Ownership” je zagarantovan. Istovremeno, nema ispušnih plinova i e-bus vozi veoma tiho, što poboljšava kvalitetu života stanovnika u okruženju. Ovo je ugodno ne samo za putnike nego i za lokalne stanovnike.

S više od 50 miliona električnih kilometara na satu, VDL Bus & Coach je i dalje lider na tržištu u području električnog autobuskog prevoza. 670 električnih Citea širom Evrope dnevno pređe više od 130.000 električnih kilometara, pružajući sve više i više iskustva s električnom vožnjom. U pet njemačkih gradova trenutno vozi 38 vozila koja su do danas prešla zajedno više od 2,5 miliona električnih kilometara.

Leipziger Verkehrsbetriebe (LVB) je gradsko preduzeće u Leipzigu i u ime grada upravljaju javnim prevozom koji podrazumijeva tramvaje i autobuse. Mreža linija LVB-a dio je regionalnog saobraćajnog udruženja Mitteldeutscher Verkehrsverbund. Ovo preduzeće je osnovano nakon spajanja Großen Leipziger Straßenbahn i Leipziger Elektrischen Straßenbahn 1. januara 1917., i radili su pod nazivom Große Leipziger Straßenbahn do 29. jula 1938. LVB trenutno radi 46 autobuskih linija u gradu i okolini. Pored toga, LVB upravlja sa 13 tramvajskih linijama na mreži od 143,5 km.