Naslovnica Novosti Novih 29 autobusa za ZET

Novih 29 autobusa za ZET

1425
0
PODIJELI

ZET (Zagrebački Električni Tramvaj) Zagreb je u autobuskom pogonu u Podsusedu predstavio 22 nova autobusa, koji odmah kreću sa radom, a još sedam autobusa stiže tokom jula. Autobusi su nabavljeni na osnovu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.” u vrijednosti od gotovo 7,5 miliona eura koji je potpisan u januaru prošle godine, a sufinanciran je s 85 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok se 15 posto sufinancira iz budžeta Republike Hrvatske.

Riječ je o 14 poluniskopodnih autobusa proizvođača Iveco, model Crossway LE, kapaciteta 29 + 60 putničkih mjesta, te o osam  od 15 ugovorenih niskopodnih autobusa proizvođača MAN, model Lion's City, kapaciteta 33 + 48 putničkih mjesta.  Sva su vozila opremljena pristupnom platformom za jednostavniji i lakši ulazak osobama s invaliditetom, video nadzorom i klimatizacijskim sistemom. Kako se posebna pozornost pridaje ekološkoj svijesti, nove autobuse pogone najmoderniji motori koji ispunjavaju Euro 6 norme i koje odlikuje izrazito niska emisija štetnih plinova.

Na predstavljanju autobusa, nazočnima su se obratili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela, koji su izrazili zadovoljstvo što se obnavlja vozni park. “Ovo je standard organiziranog javnog prevoza kojeg dižemo na još viši nivo. Novi autobusi garantuju vožnju u boljim i kvalitetnijim uslovima, a putnicima želim sigurnije i udobnije putovanje te ih pozivam da poštuju epidemiološke mjere koje su propisali Nacionalni i Gradski stožeri civilne zaštite”, kazao je gradonačelnik Bandić.

Podizanje usluge javnog gradskog prevoza na još viši nivo, najvažniji je strateški cilj ZET-a, a dostupnost prevoza svim korisničkim skupinama i ekološka prihvatljivost osnovne su smjernice daljnjeg poslovanja. “Zahvaljujući nadležnom Ministarstvu i Središnjoj agenciji za financiranje projekata Europske unije uspjeli smo nabaviti ove autobuse čime će našim putnicima biti osigurati dostupniji prevoz. Polovinom jula stiže i preostalih sedam ugovorenih niskopodnih autobusa proizvođača MAN”, istakla je predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela te dodala kako će novi autobusi voziti samo na području Grada Zagreba s obzirom da su finansirani sredstvima iz EU fondova.

ZET će nastaviti aktivnosti na modernizaciji voznog parka kako bi osigurao što kvalitetniji, sigurniji i udobniji prevoz putnika.

izvor: kamion-bus.hr/jutarnji.hr