Naslovnica Novosti U Pulu stiže 20 novih autobusa

U Pulu stiže 20 novih autobusa

1018
0
PODIJELI

U Pulu idućeg mjeseca stiže 20 novih, ekološki prihvatljivih autobusa javnog gradskog prevoza, koji su nabavljeni u sklopu projekta “Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice”, financiranog u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Za ovaj izuzetno važan projekt realizacije čistog urbanog saobraćaja osigurano je više od 5,6 miliona eura evropskih sredstava rezerviranih kroz ITU mehanizam iz Kohezijskog fonda i Fonda za sufinansiranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Projekt nabavke autobusa na stlačeni prirodni plin i izgradnje punionice plina u partnerstvu provode gradska trgovačka društva Pulapromet i Plinara d.o.o.

“Pula će zahvaljujući ovom značajnom strateškom projektu, koji je sufinansiran s čak 88 posto bespovratnih sredstava, modernizirati i obnoviti vozni park te uvelike poboljšati uslugu javnog gradskog prevoza, uvažavajući pritom visoke standarde sigurnosti i kvalitete usluge javnog prevoza”, istaknuo je gradonačelnik Pul Boris Miletić, nadodavši kako je ovo jedan u nizu uspješnih evropskih projekata koji se u sklopu ITU mehanizma provode na području grada Pule.

Novi autobusi prilagođeni su osobama s invaliditetom, a bit će opremljeni prema najvišim standardima – klimatizirani, s ugrađenom wi-fi mrežom koja će putnicima omogućiti besplatan pristup internetu. Zahvaljujući prelasku na plin kao pogonsko gorivo u novim autobusima, Grad Pula će dobiti ekološki prihvatljiviji oblik saobraćaja koji će direktno utjecati na smanjenje emisije CO2 u okoliš te posljedično povećanje kvalitete zraka, uz nezanemarivo smanjenje buke u gradu.

“Jedan od primarnih ciljeva projekta je podizanjem kvalitete usluge potaknuti građane na mijenjanje navika u vidu učestalijeg korištenja ovog vida prevoza. U tom smislu treba naglasiti kako će se nabavkom novih autobusa proširiti područje djelovanja i povećati broj linija kako bismo prije svega zadovoljili potrebe građana cijelog urbanog područja, ali i turista tokom njihova boravka u Puli”, istaknuo je direktor Pulaprometa Igor Škatar.

Istovremeno s procesom nabavke autobusa radilo se na izgradnji punionice na stlačeni prirodni plin vrijedne preko 1,2 miliona eura, koja će krenuti s radom istovremeno s puštanjem novih autobusa u rad. Izgradnjom punionice omogućuje se kružna integriranost cjelokupnog projekta, od opskrbe goriva do osiguravanja ekološki prihvatljivijeg javnog prevoza na prirodni plin.

Uz projekt nabavke autobusa na stlačeni prirodni plin i izgradnje punionice, Grad Pula je s modernizacijom voznog parka javnog gradskog prevoza krenuo ranije, kad je putem “No-regret” projekta nedavno nabavljeno 12 novih autobusa.

izvor:www.glasistre.hr