Naslovnica Novosti VDL isporučio 65 mini i midi autobusa za Kipar

VDL isporučio 65 mini i midi autobusa za Kipar

755
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach isporučio je prva četiri od ukupno 65 mini i midi autobusa za Cyprus Public Transport (CPT). Od ukupno 65 autobusa 15 su VDL MidCity minibusevi dok su ostalih 50 komada VDL MidEuro midi busevi. U oba slučaja se radi o vozilima koja su nastala preradama Mercedes-Benz Sprintera.

Nova autobuska kompanija CPT je prevoznik za okruge Nikozija i Larnaka. Novi ugovor stupio je na snagu 5. jula i trajat će 10 godina. CPT je dio međunarodne mreže prevozničkih kompanija prisutnih na četiri kontinenta. Ukupno, ove kompanije imaju više od 40.000 zaposlenih. Na Kipru će CPT imati flotu od preko 200 autobusa i tim od preko 500 ljudi.

MidCity vozila će se koristiti uglavnom u historijskim dijelova grada Nikozije i mirnijim linijama u Larnaki, dok će se MidEuro vozila koristiti u manje naseljenim područjima, gdje su ovi autobusi jedino sredstvo javnog prevoza za lokalne stanovnike.

MidCity je konstruiran za javni gradski prevoz, a radi se o kompaktnom niskopodnom modelu s 14 sjedećih i 11 stajaćih mjesta, mjestom za invalidska kolica te ulaznom rampom. Pored toga, vozila imaju USB priključke, uređaj za karte pored vozača i dvostruka vrata širine ne manje od 1.240 mm. Kao vozilo sa najširim vratima u ovom segmentu, VDL MidCity garantuje brz i efikasan protok putnika.

Iako dijeli Sprinterovu bazu, MidEuro je nešto veći od MidCity te je namijenjen linijskom prevozu ili prevozu manjih grupa. Ima ukupno 17 sjedišta za putnike te sjedište za vozača i suvozača. Pomicanjem sjedišta u vozilu moguće je stvoriti prostor za invalidska kolica, što povećava fleksibilnost VDL MidEuro vozila. Vozilo je opremljeno i električnim kliznim vratima te električnim nogostupom na izvlačenje, kojima vozač može upravljati putem nadzorne ploče, a služi za lakši ulazak i izlazak iz vozila. USB priključci za vozača i za putnike su standardna oprema, a plaćanje se može obavljati putem uređaja za karate koji se nalazi pored vozača.

“Veoma sam ponosan što naš VDL MidCity i VDL MidEuro počinju sa radom na ovom novom tržištu. Isporuka ovih svestranih vozila pokazuje da VDL Bus & Coach, sa svojim raznim proizvodima, može pružiti pravo rješenje za svaku prevoznu potrebu”, kazao je Mark Francot, direktor VDL Bus Venlo, kompanije u grupaciji VDL Bus & Coach zaduženoj za mini i midi segment.